Srbija najveći strani investitor u Crnoj Gori

Region

Neto priliv stranih direktnih investicija od januara do septembra u Crnu Goru iznosio je 320,37 miliona eura, što je 47,14 posto manje u odnosu na isti period prošle godine, pokazuju najnoviji podaci Centralne banke Crne Gore.

U poređenju sa prethodnim godinama, najveći pad imaju investicije iz Rusije, a glavni uzrok, najvjerovatnije, predstavljaju sankcije, koje je, uz zamrzavanje imovine za desetine ruskih državljana, uvela Crna Gora prije godinu i po, prenio je Bankar.me.

Ukupan priliv stranih direktnih investicija (SDI) na kraju septembra iznosio je 631,36 miliona eura, dok se istovremeno iz zemlje odlilo 310,99 miliona eura, pokazuju preliminarni podaci Centralne banke (CBCG).

Ukupan priliv stranih direktnih investicija pao je 26,14 posto u odnosu na uporedni period, što je rezultat pada ulaganja po osnovu interkompanijskog duga i investicija u kompanije i banke, kao i po osnovu povlačenja ulaganja iz inostranstva.

Iz zemlje se po osnovu ulaganja rezidenata u inostranstvo odlilo 64,66 miliona eura, dok su povlačenja sredstava nerezidenata investiranih u Crnu Goru iznosila 246,33 miliona eura.

Priliv stranih direktnih investicija u formi vlasničkih ulaganja iznosio je 403,87 miliona eura, što čini 63,97 posto ukupnog. Od toga je u nekretnine uloženo 335,19 miliona eura, a u preduzeća i banke 68,68 miliona eura.

Priliv SDI u formi interkompanijskog duga iznosio je 197,91 milion eura, što je 31,35 posto ukupnog priliva.

Kada pogledamo pojedinačno Srbija je najviše investirala u Crnu Goru.