Azijske berze oslabile, dolar u padu

Na azijskim berzama jutros su cijene akcija pale, dok je vrijednost dolara skliznula s najviših nivoa u 14 godina

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks oko 7,30 sati bio u minusu 0,4 odsto, dok su cijene akcija u Južnoj Koreji, Singapuru, Hong Kongu i Šangaju pale između 0,1 i 0,8 odsto.

U Australiji su blago porasle, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkihakcija, bez japanskih, oko 7,30 sati bio u minusu 0,3 odsto.

Azijske ulagače na oprez je naveo jučerašnji pad cijena akcija na Wall Streetu, pri čemu su Dow Jones i Nasdaq indeks skliznuli s rekordnih nivoa.

Nema značajnijih vijesti s poslovne ili makroekonomske scene koje bi mogle oživjeti trgovanje, ionako potisnuto zbog mršavog predprazničnog obima.

Ulagači su oprezni i zbog oscilacija cijena nafte, koje su juče osjetno pale nakon što je objavljeno da su prošle nedjelje zalihe u SAD-u neočekivano porasle.

Jutros su se cijene malo oporavile, pa je na londonskom tržištu barel poskupio 0,4 odsto, na 54,65 dolara. Na američkom je tržištu cijena barela porasla 0,3 odsto, na 52,65 dolara. A na valutnim je tržištima vrijednost američkog dolara prema korpi valuta skliznula s najvišeg nivoa u 14 godina.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest ostalih najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 102,94 boda, dok je juče dotakao 103,65 bodova, najviši nivo od decembra 2002. godine.

Pritom se kurs dolara prema japanskoj valuti kreće oko 117,50 jena, dok je juče u ovo doba iznosio 117,65 jena.

Američka je valuta oslabila i u odnosu na evropsku, pa je cijena eura porasla na 1,0435 dolara, dok je juče u ovo doba iznosila 1,0405 dolara.