ECB: Banka Monte dei Paschi ima manjak kapitala od 8,8 milijardi eura

Evropska središnja banka (ECB) poručila je italijanskoj banci Monte dei Paschi da ima kapitalni manjak u iznosu 8,8 milijardi eura, što je više od prethodnih procjena koje su se kretale oko 5 milijardi eura

Vlada Italije prije nekoliko dana odobrila je pomoć za spas najstarije na svijetu i treće najveće banke u Italiji Monte dei Paski di Siena. Ova banka koja je osnovana 1472. godine, nije uspjela da do kraja predviđenog roka prikupi pet milijardi eura, koliko joj je bilo neophodno da bi bila likvidna. Zbog toga se italijanska država odlučila da joj pomogne.

Međutim, Evropska centralna banka saopštila je da iznos koji će odvojiti italijanski poreski obveznici neće biti dovoljan jer Monte dei Paski ne duguje pet, već 8,8 milijardi eura.

Naime, ECB je proračunao visinu potrebnog kapitala za ovu banku na osnovu njenih rezultata na stres testovima. Na pomenutim testovima Monte dei Paski je bila jedina italijanska banka koja nije imala dobar rezultat.

Ova banka ima probleme već godinama ali njihovo rješavanje je postalo politički problem posebno poslije uvođenja EU pravila da država ne može da spašava banke ukoliko privatni investitori prvi ne uzmu na sebe pokriće dijela gubitaka.