Sedam banaka u Srbiji mijenja vlasnika

Banke

Čak sedam srpskih banaka promijenilo je vlasnika u posljednjih šest mjeseci ili to planira uskoro da uradi

Većina analitičara smatra da promjene vlasnika neće dovesti do značajnih promjena jer se radi o bankama sa vrlo malim udjelom na tržištu. Kako navode, kada bi došlo do prodaje neke od pet vodećih banaka u Srbiji, to bi već ostavilo opipljive posledice.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubodrag Savić kaže da promjene nisu dramatične.

– Radi se samo o promjeni vlasništva. Ali stoji i da nije u pitanju slučajnost. Imali smo ekonomsku krizu, pa su ovo potpuno prirodna dešavanja. Tokom krize su ljudi vrlo oprezni, a sada kada kriza u Srbiji jenjava, stvaraju se stabilniji uslovi, pa oni koji ne umiju da posluju prodaju svoje firme – ističe Savić.

On dodaje da, i dalje, pet najboljih banaka nisu na prodaju, već one koje su u problemima.

– To se posebno odnosi na grčke banke i ostale koje ne mogu da izdrže tržišnu konkurenciju. Ovo je malo tržište za toliki broj banaka. I logično je da velike ribe gutaju male – zaključuje Savić.

Ni vlasnika portala „Kamatica“ Dušana Uzelca ne čude najnovija dešavanja u bankarskom svijetu.

– Doskoro je bankama bilo lako da posluju u Srbiji. Sada se stvari mijenjaju, imali smo krizu, uslovi su lošiji, neke banke su u minusu. U bankarskoj industriji rezultati poslovanja putuju godinu do dvije, pa se važne odluke donose kasnije – navodi Uzelac.

Pet najvećih banaka u Srbiji drži 80 odsto tržišta, a nijedna od njih nije ni blizu prodaje

Kako kaže, povlačenju nekih banaka doprinijela je jednim dijelom i digitalizacija, jer su iščezli klijenti u filijalama, one su sada manje potrebne, pa su banke počele da bilježe gubitke.

– Druga se ne tiče našeg tržišta, već problema u Grčkoj. Unutar grupacija grčkih banaka donijeta je odluka da se povuku sa drugih tržišta. U svakom slučaju, dugo iščekivano ukrupnjavanje neće imati bitnog uticaja na ponude banaka. Mi imamo kvazikonkurenciju, jer pet najvećih banaka drži 80 odsto tržišta. Sada se samo kupuju manji udjeli na tržištu – ističe Uzelac.

S druge strane, profesor Beogradske bankarske akademije Zoran Grubišić smatra da će uticaj prodaje banaka na građane i privredu zavisiti od ponašanja cijelog bankarskog sektora.

– Zavisi od tržišne utakmice, a to je nešto što ne možemo da predvidimo. Pretpostavka je da će novi vlasnici smanjiti udio loših kredita. U tom smislu se očekuje trend stabilizacije. Možda to malo doprinese smanjenju kamatnih stopa, ali ne nužno – kaže Grubišić.

Za kupovinu Vojvođanske banke, čiji je većinski vlasnik Grčka nacionalna banka, zainteresovane su dvije domaće i jedna strana banka. U Srbiji posluju još tri banke čije su matice u Grčkoj. Alfa banka, koja je početkom godine prva promijenila vlasnika kada ju je preuzela AIK banka. Pireus je prošle nedelje potvrdio da se povlači iz Srbije, ali i sa cijelog Balkana. Spekuliše se i da će znatan udio u Jubmes banci preuzeti biznismen Miroljub Aleksić, vlasnik „Alko grupe“. Prije nekoliko mjeseci započeli su pregovori o prodaji ruske VTB banke, što je potvrdila i guvernerka Tabaković. Prodata je i Marfin banka, koja je prešla u ruke ruske Ekspobanke, dok je Direktna banka novi vlasnik Findomestika.