Bitcoin na rekordnom nivou prema euru

U posljednjih nekoliko sedmica kripto-valuta bitcoin je u uzletu, a u četvrtak popodne je dostigla novi rekord od 937,21 eura.

Vrijednost bitcoina prema euru se više nego udvostručila od početka godine.

Digitalna valuta bilježi i jak rast prema dolaru, mada je trenutna vrijednost od 977 dolara još uvijek manja od rekordnih 1.132 dolara početkom decembra 2013. godine.

Za razliku od konvencionalnih valuta kripto valuta nije predmet kontrole centralnih banaka, što znači da se gotovinske isplate obavljaju bez učešća supervizorskih vlasti ili banaka.

Bitcoin je posebno popularan među korisnicima zbog visoke anonimnosti, niskih troškova transakcija i decentralizovane organizacijske strukture.

Korištenje bitcoina znatno je ubrzano u posljednjih nekoliko mjeseci. U Vijeću EU nedavno založili za strožiji pristup i registraciju korisnika bitcoina.

Uspjeh bitcoina odavno privlači imitatore, pa trenutno u svijetu postoji više od 700 kripto valuta. Međutim, ove digitalne valute nisu ni izbliza vrijedne kao bitcoin, koji sa obimom od 15 milijradi dolara zauzima 95-odstotni tržišni udio.