Goldman Sachs: Ne investirajte u bitcoin

Valuta

Goldmanovi stratezi su u analizi uticaja koje je panedmija koronavirusa imala na američku ekonomiju dosta prostora posvetila upravo bitcoinu i ostalim virtualnim valutama.

– Kriptovalute uključujući i bitcoin ne mogu se smatrati klasom imovine, kažu u Goldmanu.

Stratezi Goldlmana detaljno su naveli razlog zbog ojih se krpitovalute ne mogu smatrati imovinom. Između ostalog, one ne generišu novčani tok kao obveznice ili zarade kroz izloženost globalnom ekonomskom rastu.

– Vjerujemo da sigurnost koja primarno zavisi od toga je li neko spreman da plati višu cijenu za krpiptovalutu, nije primjerena investicija za naše klijente, pišu u Goldmanu.

Goldman je usporedio nevjerovatan rast bitcoina s kraja 2017. – kada je porastao blizu 20.000 dolara – s holandskom “manijom tulipana” iz 17. vijeka, jednog od najpoznatijih špekulativnih mjehurića u istoriji. Slična su poređenja prethodno napravili rukovodioci banaka – ponajviše J. P. Morgan, odnosno njegov izvršni direktor Jamie Dimon, koji je bitcoin nazvao “prevarom” koja će na kraju “eksplodirati”.

Goldman je oborio ideju da je bitcoin “oskudni resurs”, primjećujući da su neki od najvrjednijih kovanica – bitcoin cash i bitcoin SV – “vilice”. To znači da su novi novčići stvoreni iz promjena u protokolu bitcoin mreže.

Investitori u bitcoin često tvrde da je ograničena ponuda digitalne imovine dio onoga što podupire njenu vrijednost i čini je potencijalnom „zaštitom“ od valuta koje su osjetljive na devalvaciju u vrijeme ekonomske krize.

Banka je kriptovalute takođe nazvala “vodičem za nezakonite aktivnosti”, ističući njihovu upotrebu u lažnim shemama i pranju novca.

Ipak, stavovi Goldmanovih stratega nikako se ne mogu nazvati dominantnima u finansijskom svijetu.

“Važno je napomenuti da su konkurenti Goldman Sachsa Fidelity i JP Morgan značajno investirali u kriptovalute”, rekao je Dave Hodgson, glavni direktor prodaje i izvršni direktor NEM Ventures, kompanije za rizični kapital usmjerene na kripto valute. Fidelity je prošle godine osnovao zasebnu jedinicu posvećenu kliringu i čuvanju kriptovaluta, dok je J. P. Morgan razvio vlastitu internu digitalnu valutu, “JPM Coin”, za isplate.

„Iako je volatilnost visoka, uspješnost iz godine u godinu, a sada već deceniju, kontinuirani je trend koji se temelji na držanju imovine, a ne na trgovanju volatilnošću. Smatrajući da je to za njihove ulagače nezamislivo, Goldman Sachs je rizikovao da će njegovi investitori propustiti jedan od najučinkovitijih klasa imovine u posljednjih 100 godina, bez obzira na posljednjih 10 godina. “, zaključuje Hodgson.