Najviša vrijednost eura u ovoj godini

Vrijednost eura na međunarodnim tržištima u četvrtak je dostigla najviši nivo od početka godine, dok je dolar na putu da zabilježi najlošiju sedmicu od novembra mjeseca

Trenutno se eurom trguje za 1,0654 dolara, što predstavlja dnevni rast od 0,68 odsto.

Dolar je oslabio i prema drugim vodećim valutama nakon prve konferencije za medije novoizabranog američkog predsjednika. Dolarov indeks, koji mjeri vrijednost dolara u korpi šest vodećih valuta, oslabio je 0,72 odsto.

Spekulanti su u srijedu podržavali jačanje dolara zbog očekivanja da će Tramp na prvoj službenoj konferenciji za novinare detaljnije govoriti o novim fiskalnim podsticajima i smanjivanju poreza. Međutim, na konferenciji se nije mogao čuti nijedan odgovor na važna pitanja već samo ono što je već rečeno tokom predizborne kampanje; ukidanje zdravstvenog osiguranja (Obamcare), zid prema Meksiku, odvajanje politike od sopstvenog biznisa. Uglavnom su dominirala pitanja vezana za Rusiju i uticaj Rusa na izbore.

S druge strane, podršku euru danas su pružili snažni makroekonomski podaci iz najveće evropske privrede. Njemački Savezni zavod za statistiku je objavio da je ekonomija u 2016. ubrzala, a po njihovim procjenama BDP Njemačke je porastao 1,9 odsto na godišnjem nivou.