Tržišna vrijednost Toshibe smanjena za 6,6 milijardi dolara

Toshibini snovi da postane lider u svijetu nuklearne energije nisu ispunjeni. Investitori su smanjili tržišnu vrijednost kompanije za 6,6 milijardi dolara, nakon ogromnih gubitaka vezanih za akviziciju američke kompanije za izgradnju nuklearne elektrane.

Udjeli u japanskoj kompaniji su pali za dodatnih 17 posto prošle sedmice, a gubici sada iznose ukupno 42 posto. Dijelom su postakli smanjenjem kreditnog rejtinga Moody’sa i S&P Global Ratingsa.

Problemi su počeli nakon što je Toshiba upozorena da će izgubiti milijarde dolara zbog preuzimanja američke kompanije. Direktor Satoshi Tsunakawa nije precizirao o kolikim gubicima se radi, rekavši da kompanija još uvijek pokušava utvrditi tačnu cifru.

Toshibina podružnica Westinghouse u SAD-u preuzela je kompaniju za nuklearnu izgradnju CB&I Stone & Webster krajem 2015. godine. Dogovor je trebao pomoći Westinghouseu da završio projekte reaktora u Gruziji i Južnoj Karolini. Kompanija je prošle sedmice priznala da će projekti koštati daleko više od prvobitne procjene i da je možda precijenjena vrijednost kompanije CB&I Stone & Webster. Takođe, kompanija se nalazi usred pravnog spora oko finansija CB&I Stone & Webstera.

Toshiba proizvodi skoro sve, od elektronike do medicinske opreme, a izgradnji nuklearne elektrane okrenula se kako bi osigurala svoj oporavak nakon skandala od 1,2 milijarde dolara.