Huawei očekuje 98,7 milijardi dolara prihoda

Finansije

Prihod kompanije Huawei porastao je za devet posto u 2023. godini, što je dobar znak oporavka poslije dramatičnog perioda zbog američkih sankcija na uvoz kineske tehnološke robe.

Prodaja je skočila na više od 700 milijardi juana (98,7 milijardi dolara), što je najbrži tempo rasta kompanije zahvaljujući ponovnom razvoju poslovanja sa pametnim telefonima i robusnoj prodaji 5G opreme.

Na kvartalnoj osnovi, prihodi su porasli za 27 posto na najmanje 243,4 milijarde juana, što je naglo ubrzanje u odnosu na blagi rast u trećem kvartalu, piše Bloomberg.

Huawei je napravio senzaciju 2023. nakon što je izbacio pametni telefon sa sofisticiranim 7-nanometarskim Kirin procesorom proizvedenim u Kini, koji je slavljen širom zemlje zbog američkih ograničenja koja imaju za cilj da sputaju tehnološku industriju zemlje. Otkriće ovog čipa je pokrenulo debatu u Vašingtonu o tome da li su sankcije svrsishodne.

Maltene otpisan kao opasna konkurencija na tržištu pametnih telefona nakon što su ga SAD odvojile od inostranih dobavljača 2019. godine, Huawei se definitivno vraća u velikom stilu. Konglomerat sa sjedištem u Šenženu pojavio se kao simbol riješenosti Kine da osujeti granice svog geopolitičkog rivala.

Ali sam Huawei je upozorio na opasnosti koje će Vašington i nestabilna globalna ekonomija predstavljati u 2024. godini.

– Poslije godina napornog rada, uspjeli smo da prebrodimo oluju. A sada smo se prilično vratili na pravi put – rekao je Ken Hu, jedan od nekoliko izvršnih direktora koji rotiraju u ulozi predsjednika, u tradicionalnoj poruci osoblju na kraju godine.

– Moramo biti svjesni da promjene u poslovnom okruženju nisu uzrokovane samo geopolitičkim sukobom, već i fluktuirajućim globalnim ekonomskim ciklusima – dodao je.

Huawei uživa snažnu podršku u zemlji od stavljanja na crnu listu SAD 2019. godine. Državni telekomunikacioni operateri dodijelili su kompaniji unosne poslove u oblasti 5G infrastrukture i računarstva u oblaku.

Mate 60 Pro, model telefona sa 7nm Kirin čipom, oduzeo je tržišni udio Aplleovom iPhoneu 15 od njegovog lansiranja u avgustu. A Huawei se pretvorio u glavnog igrača u snabdijevanju poluprovodnicima, upravo u sektoru na koji je Bajdenova administracija fokusirala svoje sankcije.

Huawei, od ranije lider u mrežnoj opremi i pametnim telefonima, uspostavlja mrežu fabrika čipova i dobija sredstva od procijenjenih 30 milijardi dolara od vlade i grada Šenžena, prema Udruženju industrije poluprovodnika, prenosi Biznis.rs.