Meta kvartalnom dobiti premašila očekivanja

Finansije

Američki tehnološki div Meta nadmašio je očekivanja analitičara Wall Streeta s dobiti od 14 milijardi dolara u četvrtom kvartalu prošle godine.

Prihodi firme porasli su na 40,1 milijardu dolara. Cijena dionice Mete skočila je 15,22 posto na 454,85 dolara u produženom trgovanju nakon objave rezultata.

Kako javlja francuska novinska agencija AFP, broj mjesečnih pretplatnika na društvene mreže Facebook i Instagram porastao je na 3,1 milijardu.

– Imali smo dobro tromjesečje, jer naša zajednica i posao nastavljaju rasti – popratio je objavu poslovnog izvještaja Mark Zuckerberg, izvršni direktor Mete.

Snažni rezultati umirili su ulagače nakon što se Zuckerberg ove sedmice morao javno ispričati američkom Kongresu za svu štetu koju su društveni mediji prouzročili američkoj djeci.

Zuckerberg se ispričao porodicama pogođene djece tokom saslušanja u Senatu na temu sigurnosti djece na internetu.

– Žao mi je zbog svega što si proživjela. Niko ne bi trebao prolaziti kroz ono kroz što su prošle vaše porodice – rekao je.

Tehnološki divovi suočavaju se s lavinom optužbi da nisu učinili dovoljno kako bi zaštitili djecu od opasnosti na internetu, što je rezultiralo samoubistvima djece.

Krajem 2021. Facebook je svoju matičnu firmu preimenovao u Meta zbog Zuckerbergove vizije prelaska u virtualni svijet metaverzuma.

Zuckerberg je u četvrtak rekao da su postigli značajan napredak u ostvarivanju te vizije, prenio je SEEbiz.