Faraday Future predstavio svoj prvi električni automobil

Američka startup kompanija i proizvođač električnih automobila Faraday Future predstavio je u Las Vegasu svoj prvi automobil – FF91.

Riječ je o crossover SUV-u sa energijom baterije od 130 kwh i 600 kilometara dometa. FF91 je opremljen otvorenim sistemom punjenja, što znači da se prilagođava svim standardima električnih izvora. Faraday Future tvrdi da vozilo ima vrtoglavih 1050 konjskih snaga te da do 100 km/h dolazi za 2,39 sekundi, što je brže od Teslinog Modela S P100D koji stotku dostiže sa 2,4 sekunde.

Kompanija iza koje stoji kineski milijarder i osnivač LeEca Jua Yueting rekli kako će ovo biti tehnološki najnapredniji automobil kad stigne na tržište. Njegova proizvodnja bi trebala krenuti početkom sljedeće godine, a već se primaju i rezervacije. Za auto treba dati 5000 dolara, dok bi mu konačna cijena mogla biti oko 180.000 dolara, piše Reuters.

Iz kompanije kažu kako će modularna arhitektura i fleksibilan položaj baterija omogućiti kompaniji i brže izbacivanje budućih modela. FF 91 bi trebao doseg od 608 kilometara na jedno punjenje. Automobil koji podsjeća na neke futurističke kreacije iz SF filmova nema kvake na vratima jer će se vrata otvarati kad vozač priđe FF 91.

U interijeru će imati i hologramski sistem koji će na vjetrobransko staklo prikazivati sve važne informacije. Faraday je tokom prezentacije prikazao i kako se automobil na parkiralištu može sam parkirati, a kako bi to ostvario opremljen je nizom senzora – kamerama, radarom i lidarom koji će mu omogućiti i autonomnu vožnju. Tokom prezentacije kompanija je imala još jedan gaf. Nakon što je Jia Yueting dovezao automobil na pozornicu klikom dugmeta su mu naredili da se sam pokrene, ali auto nije odmah reagovao, ali je u kasnijem pokušaju to uspio.

Ovo bi mogao biti snažan rival Tesli i ostalim luksuznim električnim automobilima, uspije li kompanija riješiti sve izazove.