Ovako će izgledati automobili budućnosti

Autonomna vožnja, električni pogon i car sharing su trendovi koji će vjerovatno zavladati autoindustrijom, a Chrysler ih je predstavio u obliku jednog koncepta.

Ime mu je Portal Concept, a biće glavna podrška Chryslera na ovogodišnjem CES-u. Električni monovolumen privlači modernim izgledom, ali i tehnološki naprednim rješenjima koja omogućuju lakše korištenje automobila u svakodnevnom prometu.

Chrysley-Portal-Concept_TA 1Prije svega, to su kompaktne mjere. Portal je osjetno manji od Pacifice koju u električnom izdanju trenutno koristi Google. Klasičnih vrata nema, već su tu dvostruke klizne stijene. Sprijeda se nalaze inovativna maska i LED svjetla.

U kabini je Chrysler postavio podesiva sjedala na šine i tako omogućio lako prilagođavanje najrazličitijim uslovima prevoza. Dominira ogroman LCD zaslon, klasičnog upravljača nema, ali zato ima desetak pozicija za punjenje mobilnih uređaja. Ovaj koncept raspolaže trećim nivoom autonomne vožnje, što znači da može samostalno voziti na autocesti.

Vozilo pokreću 100 kWh baterije koje mu osiguravaju autonomiju od oko 400 km.