Najskuplji državni automobili

Kraljevi, predsjednici, premijeri, svi oni uživaju u luksuzu koji donosi njihova pozicija, a luksuzni automobili su samo djelić toga

Iako oni na raspolaganju imaju veliki broj automobila, uvijek se nađe taj jedan koji dominira sa svojom cijenom.

12. Brunej – Rolls Royce Phantom VI 148.645 dolara

Sultan Bruneja putuje svuda po svijetu u svom skupocjenom Rolls Royce-u. Ovaj auto je sinonim za luksuz i prestiž, pa je sjajan izbor za državni automobil. Ovaj model nije samo vizuelno lep, već nudi i ozbiljnu snagu. Masivni V8 motor daje mogućnost velikih brzina sa maksimalnim uživanjem.

11. Njemačka – Mercedes-Benz S600L 174.890 dolara

Naravno da je u vladi Nemačke Mercedes glavna pojava. Ovo je definitivno jedan od najpopularnijih njemačkih automobila, pa nam je jasno zbog čeka se njemački predsjednik vozi baš u ovom S600 modelu. Automobil je nevjerovatno luksuzan i opremljen najnovijom tehnologijom, uključujući i LED osvjetljenje. Enterijer je potpuno redizajniran i prilagođen luksuznim potrebama predsjednika.

10. Indija – Mercedes-Benz S600 (W221) Pullman Guard 180.000 dolara

Indija je takođe vlasnik prelijepog Mercedesa S600. Za razliku od Njemačke, vlada Indije je kupila Pullman Guard model koji je zapravo velika limuzina S600 modela koji košta 180.000 dolara. Ovaj automobil sadrži klasični dizajn koji je dosta modernizovan, a unutrašnjost automobila je preuređena i sadrži pufnasta i meka sjedišta koja pružaju veliku udobnost.

9. Filipini – Mercedes-Benz W221 250.547 dolara

Još jedan skupocjeni Mercedes našao se na ovoj listi. Izgleda da je ovo omiljeni auto državnika, a jasno nam je i zašto. Ovaj W221 model košta preko 250.000 dolara i zaista je izuzetan. Sadrži felne od 17 inča i masivni motor koji je u stanju da državnike provoza brzo ako za tim ima potrebe. O udobnosti nećemo pričati jer je to ipak Mercedes.

8. Rusija – Mercedes S-Class Limousine 251.417 dolara

I Vladimir Putin se može pohvaliti da na posao ide u Mercedesu S klase. Ovaj državni automobil košta 251.000 dolara, a ako je Putin zadovoljan sa njim, onda to znači da na njemu nema mane. Ova limuzina je potpuno redizajnirana i pretvorena u veoma otporni blindirani auto koji može da prođe kroz krizne situacije koje prate predsjednika kakav je Putin.

7. Malezija – Maybach 62 394.000 dolara

Malezija je takođe krenula u njemačkom smijeru kada su u pitanju automobili, a oni se mogu pohvaliti sa nevjerovatnim Maybach 62 modelom koji ima ogromnu cijenu. Ovaj automobil ima sve i zadovoljava sve državnike Malezije. Nevjerovatno je udoban i konstruisan je sa ciljem da bude savršeno državno vozilo koje neće imati ni jednu manu.

6. Velika Britanija – Jaguar XJ Sentinel 455.025 dolara

Britanci su se naravno opredijelili za njihovu domaću marku, a to je Jaguar. Ovaj automobil sadrži 5.0 litarski V8 motor koji se može pohvaliti ozbiljnom snagom. Potpuno je neprobojan i otporan na projektile, a za to je zaslužan kevlar od kojeg je ovaj model Jaguar-a i napravljen. U njemu se čak nalazi i rezervoar sa kiseonikom koji može spasiti život u neočekivanim situacijama.

5. Tajland – Maybach 62 Limousine 500.000 dolara

Sada dolazimo do automobila za koje je bilo potrebno izdvojiti velike količine novca. Ovaj Maybach 62 košta pola miliona dolara i pruža luksuz kakav malo koji automobil može pružiti. Prostrani enterijer, frižider sa luksuznim vinima i sjajno ozvučenje omogućavaju bilo kom državniku ove zemlje da putuje sa stilom.

4. Vatikan – Mercedes-Benz M-Class 524.990 dolara

Papa je poznat po svom Mercedes-u M klase kojeg narod simpatično naziva Papomobil. On je modifikovana verzija koja na svom zadnjem kraju ima staklenu barijeru u kojoj se Papa nalazi. Ovo mu omogućava da pozdravi sve vijernike, a da pritom bude istovremeno i zaštićen. Iako se ovaj automobil uvijek kreće veoma sporo, on može da razvije brzine i do 260 km/h.

3. Kina – Hongqi Limousine 801.624 dolara

Za ovaj kineski automobil vjerovatno niste ni čuli, ali vjerovali ili ne on košta skoro milion dolara. Ovo je ujedno i najskuplji automobil u Kini i jedina mu je svrha da bude elitno vozilo kineskih državnika kojih ima poprilično mnogo. Automobil podsjeća na Rolls Royce-a, ali ipak ima veoma bitnih razlika. Iako je napravljen u Kini, on nudi prvoklasni luksuz i uživanje.

2. SAD – Cadillac One 1.500.000 dolara

Ako ikada budete vidjeli američkog predsjednika u automobilu, to će vjerovatno biti u ovom Cadilacu. Amerikanci su naravno automobil domaće proizvodnje krunisali kao najbolji državni automobil koji košta 1.5 miliona dolara. Ovaj automobil je transformisan u blindiranu limuzinu koja pruža maksimalnu zaštitu, ali i luksuz.

1. Engleska kraljica – Bentley State Limousine 15.167.500 dolara

Napokon smo došli i do najskupljeg državnog automobila na svijetu. Iako smo već rekli da Velika Britanija posjeduje veoma skup automobil, ovaj Bentley State model pripada samo kraljici Elizabeti koja se sa ponosom vozi u njemu. Ovaj auto napravljen je za 50-u godišnjicu ovog brenda i od tada je u vlasništvu kraljevske porodice.