HT preuzima crnogorski Telekom

Hrvatski Telekom potpisao je ugovor o kupovini 76,53 posto dionica crnogorskog Telekoma za 123,5 miliona eura, čime je preuzeo većinski udio u upravljanju najvećim crnogorskim telekom operaterom.

Većinski udio u crnogorskom Telekomu HT-u je prodao Magyar Telekom, takođe član Deutsche Telekom Grupe, a zaključenje transakcije se očekuje do kraja januara, prenose hrvatski mediji.

U HT-u smatraju kako svojom prvom velikom regionalnom akvizicijom imaju velike prilike za uspjeh zbog sinergijskih učinaka i dobrog poznavanja tamošnjeg tržišta. Napominju da su i dalje zainteresovani i za druge akvizicije u regiji te dodaju da ne bi dobili odobrenje dioničara da nisu kredibilni i da nisu u zadnje tri godine ostvarivali dobre rezultate.

Crnogorski Telekom najveći je telekom operater u Crnoj Gori. U prvih devet mjeseci 2016. ostvario je 69,4 milijuna eura prihoda, dok je operativna dobit (EBITDA) iznosila 24 miliona eura. Krajem septembra 2016. imao je gotovo 370 hiljada mobilnih korisnika ili 32 posto od ukupnog broja korisnika u Crnoj Gori.

Korisnika u fiksnoj telefoniji Crnogorskog Telekoma je oko 140 000, čime ostvaruje 93,6-postotni udio na tržištu. Taj telekom ima i 73 hiljade korisnika širokopojasnog interneta, a optičkom mrežom pokriva 53 hiljade ili 27 posto ukupnog broja domaćinstva u Crnoj Gori.

Ulaskom HT-a na tržište Crne Gore otvoriće se vrata tog tržišta i za druge hrvatske kompanije, što je i prilika za promovisanje i izvoz hrvatskih roba i usluga u Crnu Goru, a sve to može imati pozitivan učinak i za hrvatsku privredu.