Stada pred preuzimanjem za 5,3 mlrd EUR

Njemačka generička farmaceutska kompanija Stada je nakon višemjesečne potrage za strateškim partnerom, primila značajno poboljšanu ponudu koja kompaniju vrednuje oko 5,3 milijarde EUR, računajući i dug

‘Private equity’ konzorcijum Bain Capital i Cinven ponudili su akcionarima 65,28 EUR po akciji i dividendu od 0,72 EUR po akciji, saopštila je Stada. Ovaj konzorcijum, kao i glavni konkurenti Advent i Permira koji su takođe nastupali zajedno, prethodno su za ovu njemačku kompaniju ponudili 58 EUR po akciji što je vrednovalo kompaniju 4,7 milijardi EUR.

Stada je saopštila da poboljšana ponuda predstavlja 12,3 puta očekivanog EBITDA pokazatelja kompanije za tekuću godinu, što je iznad ovog racija za srodne kompanije iz ovog sektora (između 9 i 11). Ponuđena cijena predstavlja premiju od 49% u odnosu na cijenu od 9. decembra kada je po prvi put objavljena namjera uprave za pronalaženje strateškog partnera.

Prema izvorima Reutersa, Cinven i Bain namjeravaju da preuzmu i neke druge farmaceutske kompanije kako bi, srednjoročno posmatrano, napravili sinergiju sa Stadom i opravdali ovu visoku investiciju. Akcije Stade na jučerašnjem trgovanju zabilježile su rast cijene od 10,6% na 64,45 EUR i promet od 236,6 miliona EUR.