S osvježenim Mustangom stiže i više konjskih snaga

 

Redizajnirana verzija Mustanga prodavaće se u 148 zemalja svijeta, a s novim detaljima i na atraktivnoj karoseriji stigle su i tri nove boje.

Na vrhu ponude za osvježeni Ford Mustang, koji i dalje posjeduje nužne atribute za svrstavanje u društvo američkih „muscle“ automobila, još uvijek je 5-litarski V8 motor koji je opremljen novorazvijenim sistemom ubrizgavanja goriva. U Fordu još uvijek nisu objavili podatke o karakteristikama motora, ali tvrde da će imati više snage i manju prosječnu potrošnju goriva u odnosu na V8 koji je pokretao Mustang. Na sve spomenuto stiže i znatno ubjedljiviji zvuk koji proizvodi novi izduvni sistem.

Više snage i više obrtnog momenta obećano je i kupcima koji će se odlučiti za 2,3-litarski četverocilindarski turbo-benzinski motor EcoBoost koji će i dalje biti u ponudi uz Mustang, a statistički podaci kažu da je omiljeni izbor evropskih kupaca.

U međuvremenu, u Fordu su donijeli odluku da Mustang više neće nuditi u kombinaciji sa 3,7-litarskim atmosferskim V6 motorom, jer je interes kupaca za motor koji troši više i nudi manje performansi u odnosu na 2,3-litarski EcoBoost bio veoma mali.

Bez obzira na odabrani motor, Ford će za Mustang ponuditi i novi 10-stepeni automatski mjenjač za koji tvrde da nudi izuzetno brzu izmjenu stepeni prenosa, što automobilu osigurava bolja ubrzanja nego do sada. Značajno poboljšan 6-stepeni ručni mjenjač i dalje će biti dio serijske opreme.

S paketom GT Performance kupce očekuje adaptivni ovjes, poboljšana aerodinamička svojstva karoserije i posebne 18-inčne felge na kojima su gume Michelin Pilot Super Sport 4.

Pored klasične analogne instrumentne table, što će se više svidjeti tradicionalistima, u opcionoj ponudi biće i TFT verzija. Ono što je takođe novina su novi kvalitetniji materijali s kojima je obložena unutrašnjost automobila, novi karoserijski detalji, LED prednja i zadnja svjetla i tri nove boje karoserije (Kona plava, Fury narandžasta i Royal ljubičasta).

Prvi primjerci u prodajnim bi salonima trebali biti do jeseni, a cijene još uvijek nisu poznate.