Google pomaže ljudima širom svijeta da pokrenu sopstveni biznis

Kompanija Google koja je poznata po svom pretraživaču i brojnim uslugama na internetu, pokrenula je inicijativu pod nazivom “Google za preduzetnike”, čiji je cilj da promoviše preduzetništvo i van Sicilijumske doline.

U sjedištu kompanije Google vlada drugačija atmosfera i kultura. Bašta je puna skulptura različitih verzija mobilnog operativnog sistema Android, nazvanih po slatkišima, a kako je Mary Grove, direktorka programa “Google za preduzetnike“ navela cilj je da se njeguje kultura inovacije, kreativnosti i razmišljanja van okvira. Google je tu vrstu kulture Silicijumske doline prenio u šest svjetskih gradova, kroz inicijativu nazvanu „Google za preduzetnike“.

Grove je objasnila da preduzetništvo i inovacije cvjetaju širom svijeta, i to ne samo u Silicijumskoj dolini. Nikada nije bilo lakše osnovati kompaniju, jer nikad nije postojao veći potencijal da dobijete globalnu publiku.

Od Londona do Madrida, preko Varšave i Tel Aviva do Sao Paula i Seula, Google kampusi imaju mjesta za sastanke i zajednički rad, koja su otvorena i besplatna za mlade preduzetnike. Oni dolaze da se upoznaju sa drugima, prisustvuju časovima i rade sa mentorima koji im pomažu da razviju biznis.

Južnokorejski start-up I.M. Lab preko svoje aplikacije i mobilnog uređaja korisnicima obezbjeđuje trening u pružanju prve pomoći. Koosnivač kompanije Yeram Kwon prisustvovala je jednom skupu na kampusu u Seulu. Kwon je rekla da je zahvaljujući takvim skupovima mogla da dobije nove poslovne mogućnosti ili nove ideje u vezi sa nekim poslovnim problemom.

Globalni kampusi sadrže dio inovativne kulture Silicijumske doline. Jedan primjer je program nazvan Kampus za mame. Program predavanja se zgusne u jedan dan nedjeljno tokom devet nedjelja, čime se preduzetnicama sa malom djecom olakšava dolazak na časove. One takođe mogu da dovedu djecu u kampus.

– Imamo sobe za presvlačenje, igranje, plakanje, sve smo to zajedno osmislile i rukovodimo time na svih šest lokacija. Rezultati su bili fenomenalni, a za stvaranje zdrave, preduzetničke sredine ključno da postoje talentovani ljudi, vlada koja podržava biznise i kultura koja se ne plaši preduzimanja rizika. Jedno takvo mjesto je Južna Koreja –  kaže Mary Grove.

Preduzetnici u Koreji smatraju se ljudima sklonim riziku. Većina Korejanaca misli da je mnogo sigurnije raditi za velike kompanije kao što su Samsung i LG jer preduzimate veći rizik ako želite da budete preduzetnik u Koreji. Međutim, u posljednje vrijeme se ta percepija dosta promijenila, jer su korejska vlada i kompanije kao Google podržale brojne startape.

Pristup kapitalu je još jedna ključna komponenta zdravog okruženja za startap kompanije. Google za preduzetnike pruža finansijsku podršku brojnim partnerskim organizacijama širom svijeta koje pomažu start-upovima. Od kad je pokrenut 2012. godine, Google za preduzetnike i partnerske organizacije dospjeli su do 330.000 preduzetnika u 140 zemalja. Zahvaljujući programu, otvoreno je više od 20.000 novih radnih mjesta.