iPhone će se od ove godine proizvoditi u Indiji

Američka kompanija Apple će ove godine krenuti sa proizvodnjom iPhone-a u Indiji čime će lokalna proizvodnja smanjiti troškove kompanije i omogućiti niže cijene

Funkcioner lokalne uprave u južnoj indijskoj državi Karnataka rekao je da kompanija nastoji da iskoristi snažan rast indijske srednje klase budući da prodaja u Kini usporava.

Američki gigant nije potvrdio takav korak, ali je izvršni direktor Apple-a Tim Cook rekao ove nedjelje da kompanija namjerava “značajno da investira” u Indiji, gdje privredni uspon pruža dovoljno prilika za rast, prenosi AFP.

– Imamo sporazum s Apple-om i očekujemo da će početi proizvodnju u Karnataki do kraja aprila rekao je Priyank Kharge, ministar za informacione tehnologije i biotehnologiju te države. On je rekao da će u novom pogonu vjerovatno biti sklapani iPhone-i za domaće tržište.

Prema istraživanju kompanije Canalis, Apple ima samo dva odsto udjela na indijskom tržištu, daleko manje od rivala Samsunga koji drži 23 procenta. Međutim, američka kompanija je prošle godine imala 48-procentni udio u premijum sektoru, koji obuhvata prodaju telefona čija je cijena od 450 dolara naviše. (Tanjug)