Koji pasoš je najskuplji, a koji najmoćniji u 2018.

Svijet

Za one rođene na zapadu, u razvijenim zemljama, putovanja nikada nisu predstavljala problem. Međutim mnogim nerazvijenim zemljama i dalje za ulazak u mnoge zemlje neophodna je viza

Rangiranje se zasniva na tome koliko država može posjetiti vlasnik pasoša bez potrebe za procedurom vađenja vize. Tako australijski pasoš ostaje kao sedmi najmoćniji na svijetu, poput pasoša Novog Zelanda i Grčke, iako je broj zemalja koje Australijanci mogu posjetiti bez vize, u odnosu na prošlu godinu povećan za jedan.

Australijanci sada mogu posjetiti 171 zemlju bez vize. Druge zemlje koje se nalaze u vrhu ove liste su Švajcarska i Singapur kojima ne treba viza za 176 zemalja, Japan i Velika Britanija 175, Španija i Amerika 174. Oni koji se nalaze pri samom dnu liste su Avganistan koji bez vize ulazi u samo 24 zemlje, Irak u 27 i Sirija u 28.

Njemačka je zadržala poziciju najmoćnijeg pasoša na svijetu za 2018. godinu

Procedura vađenja sirijskog pasoša nekada je koštala građane samo 11 američkih dolara, a danas se sirijski pasoš smatra jednim od najskupljih, budući da građanima sada treba čak 500 dolara da bi obnovili ovaj dokument ukoliko su van zemlje u inostranim konzulatima, dok u hitnim slučajevima izdavanje ovog pasoša građane Sirije košta 800 dolara. Sljedeći najskuplji pasoš je australijski. Cijena je sa pet dolara, skočila na 282 dolara, prema pisanju New Daily magazina.

Pasoš koji najviše odgovara ceni koja iziskuje njegovo izdavanje od 120 dolara jeste pasoš Njemačke koji vam obezbjeđuje ulazak u čak 177 zemalja bez vize.

Najjeftiniji pasoš na svijetu je definitivno tunižanski koji je na listi najmoćnijih pasoša zauzeo 69 poziciju dozvoljavajući građanima da posjete 66 zemlja bez vize. Troškovi izdavanja ovog pasoša su 25 dolara.

Australija predvodi na ovoj isti zemlja čiji pasoš najviše košta u 2018.

Prema istraživanjima, cijena australijskog pasoša porasla je za 41% u poslednjih 10 godina, a porast cijene izrade pasoša pripisuje se naprednim bezbjednosnim tehnologijama koje se koriste pri njegovoj izradi.

Bilo kako bilo, mnogi su kritikovali cijenu australijskog pasoša dok zemlje kao što su Kanada (161 dolara) i Novi Zeland (168 dolara) pravdaju prihod od pasoša visokim troškovima njihove izrade.

Godišnje rangiranje pasoša mjeri kompanija Henley & Partners, koja uzima u obzir koliko zemalja stanovnici neke zemlje mogu posjetiti bez zahtjeva za izdavanje vize.

Evo liste nekih najskupljih pasoša: Australija 282 dolara, Turska, 255.66, Švajcarska 182, Novi Zeland 168, Kanada 161,SAD 155, Velika Britanija 149.50 i Singapur 78.50 dolara.

Najmoćniji svjetski pasoši, bazirano po broju zemalja za koje vam ne treba viza su: Njemačka (177), Singapur i Švajcarska (176), Danska, Finska, Francuska, Italija, Japan, Norveška, Švedska i Velika Britanija (175), Austrija, Belgija, Luksemburg, Holandija,Španija, SAD (174), Irska, Portugal, Južna Koreja (173), Kanada (172), Australija, Grčka i Novi Zeland (171), Republika Češka, Island (170), Malta (169)i Mađarska (168). (Luxlife)