Njemačkoj će faliti 5 miliona radnika

Njemačkoj bi do kraja naredne decenije moglo nedostajati 4,9 miliona radnika, a ovaj nedostatak njemačku privredu bi moglo koštati 525 milijardi evra, pokazala je najnovija studija

– Najveću štetu od nedostatka radne snage mogle bi pretrpjeti firme u uslužnom sektoru, uključujući i finansijski sektor, kojima bi do 2030. moglo nedostajati 1,2 miliona radnika – proizlazi iz studije Nedostatak talenata savjetničke firme Korn/Ferry a iz koje citiraju njemački mediji.

Isto tako će biti pogođena i mašinska industrija, glavna njemačka izvozna grana, uz procjenu da će od Evropskih zemalja Njemačka biti najjače pogođena nedostatkom radne snage.

Najveći manjak radnika se već sad osjeti u inženjerskim sektorima tj. kod apsolvenata prirodnjačkih smijerova na univerzitetima, a zanimljivo je da će se do kraja iduće decenije povećati i potražnja za radnicima sa srednjom i nižom kvalifikacijom.

Predstavnici njemačkog srednjeg preduzetništva, koje zapošljava najveći broj radnika u Njemačkoj, apelovali su na saveznu vladu da kontramjerama utiču na problematiku nedostatka radne snage i to smanjenjem birokratije i promjenama njemačkog obrazovnog sistema.

U prvom kvartalu ove godine u Njemačkoj je, prema informacijama Saveznog zavoda za rad, bilo nepopunjeno 1,2 miliona radnih mjesta, pri čemu se uglavnom radi o nedostatku kvalifikovane i visoko kvalifikovane radne snage.