Mario Slezak kupio Žitopromet za 5,2 miliona KM

Mostarski Žitopromet, koji je bio jedan od najvećih pekarskih giganata, biće prodat za 5.210.000 KM kompaniji Editus, čiji je vlasnik Mario Slezak, sin mostarskog privrednika Dinka Dike Slezaka

– Naša ponuda za Žitopromet je pobijedila na javnom tenderu. Mi ćemo biti proglašeni vlasnicima kad uplatimo novac, a za to imamo rok od 30 dana. To je otprilike do kraja mjeseca. Na javnom tenderu su stigle dvije ponude, a kompanija Mo Herc ponudila je 4.550.000 KM. Nama je sada u planu kupiti imovinu, a što kasnije s njom nismo razmišljali. Ako bude neka tvornica, biće u Raštanima, gdje postoji zemljište Žitoprometa od 14 hiljada kvadrata, rekao je Slezak.

Na javnom tenderu na kojem je kompanija Editus pobijedila, prodavala se upravna zgrada Žitoprometa, te kompleksi ove kompanije u središtu grada i u Raštanima.

Mostarski Žitopromet bio je jedan od najvećih pekarskih giganata koji je uspješno poslovao 70 godina. Privatizovan je 2001. godine, od kad je preduzeće počelo bilježiti gubitke. Od 2011. godine preko stotinjak radnika počelo je prostestima tražiti plaće i poboljšanje poslovanja.

Proizvodnja je prekinuta, a u više navrata je najavljivano dobivanje kredita i pokretanje proizvodnje u ovoj mostarskoj kompaniji. Nakon niza protesta, raznih skandala i zahtjeva raznim instancama 2012. godine pokrenut je stečaj pred Opštinskim sudom u Mostaru. Nekoliko mjeseci kasnije Sud je donio Rješenje za otvaranje stečajnog postupka. (Indikator)