Panasonic preuzima Blue Yonder za 7,1 milijardu dolara

Akvizicije

U svojoj najvećoj akviziciji u posljednjoj deceniji, Panasonic Corp će kupiti američku softversku kompaniju za lanac snabdijevanja Blue Yonder u ugovoru vrijednom 7,1 milijardu dolara.

Panasonic, koji je prošle godine kupio 20% udjela u komoaniji Blue Yonder za 86 milijardi jena (797 miliona dolara), kupiće ostatak dionica od dioničara, uključujući Blackstone Group Inc i New Mountain Capital, u sporazumu, uključujući dug, koji vrednuje Blue Yonder oko 8,5 milijardi dolara, objavila je kompanija u saopštenju za javnost.

“Pandemija COVID-19 dramatično je povećala potrebu za inteligentnijim, autonomnijim i orijentiranim lancima snabdijevanja”, rekao je Panasonic.

Panasonic će upotrijebiti gotovinu za polovinu troškova sticanja, dok će preostali iznos biti pokriven mostnim zajmom koji će se refinansirati podređenim obveznicama i drugim hibridnim financijama, prenosi Seebiz.eu.

Poznatiji po potrošačkoj elektronici i aparatima, Panasonic se posljednjih godina više usredotočio na dijelove zgrada i pružanje usluga drugim kompanijama, poput baterija za električne automobile Tesla Inc.