Hyundai predstavio Elantru GT

 

Kompanija Hyundai je učinila svoju Elantru privlačnijom i praktičnijom uvođenjem GT modela koji će biti rival Volkswagenovom Golfu i Hondi Civic

Elantra GT podsjeća na model i30 i ELantri sedan, a karakteriše je oštra linija koja se širi od prednjeg blatobrana sve do zadnjih svjetala i neobični konveksno-konkavni profil zadnjeg dijela. Zahvaljujući korištenju čelika, karoserija je 22 posto čvršća, ali i za 27,7 kg lakša u odnosu na prethodni model.

Unutrašnjost je prostranija u odnosu na rivale među kojima su VW Golf, Mazda 3, Chevy Cruze i Honda Civic.

Osnovne modele Elantre GT će pokretati 2,0-litarski četverocilindrični motor koji razvija 150 KS, a moći će biti uparen sa šestostepenim manuelnim ili automatskim mjenjačem, a to je više snage u odnosu na 2,0-litarski motor u Elantri sedan koji isporučuje 147 KS.

Elantra GT Sport ima 1,6-litarski motor s turbopunjačem koji nudi 201 KS. Uparen je sa sedmostepenim dual-clutch mjenjačem dostupnim uz šestostepeni manuelni mjenjač. GT Sport ima veće 18-inčne naplatke u odnosu na 17-inčne standardne i veće diskove.

Hyundai je testirao Elantru GT na Nurburgringu kako bi poboljšao njenu sportsku stranu bez uticaja na držanje na cesti.

Unutrašnjost automobila je poznata i logično dizajnirana. Jedina razlika u odnosu na sedan je novi 8,0-inčni infotainment sistem koji dolazi u standardnoj opremi. On nudi navigaciju i podršku Apple CarPlay i Android Auto sistemima.

Opciono je moguće dobiti LED farove, a tu je i dvozonska klima, tehnologija za bežićno punjenje smartphonea, kao i Hyundaijev Blue Link sistem. Za sigurnost se brinu sistem kočenja prije sudara, adaptivni tempomat, upozorenje na vozilo u slijepom uglu i sistem koji upozorava na napuštanje trake. Cijena zasad nije poznata, a prodaja počinje na ljeto.