Nissan Leaf je najprodavaniji električni automobil u Evropi

Automobil

Nissan je po prvi puta objavio neke konkretne brojke vezane uz prodaju svojeg najnovijeg električnog automobila u Evropi

Do sada smo iz Nissana čuli kako je prije kraja prošle godine njihov novi električni automobil, LEAF, naručilo 10 hiljada kupaca u Evropi, te kako je do kraja marta ovaj model bio najtraženiji automobil na potpuno električni pogon u svijetu. Sada, po prvi puta saznajemo i neke konkretne podatke o prodaji tog modela u Evropi.

Prema podacima iz same kompanije, u Evropi je do sada naručeno 37 hiljada LEAF modela, dok je  isporučeno njih nešto više od 18 hiljada – gledajući period od januara do juna. U SAD-u, LEAF je na petom mjestu po prodaji s oko šest hiljada prodanih komada. U kategoriji potpuno električnih vozila ispred njega nalaze se Teslina tri modela (S, 3 i X), kao i Chevroletov Bolt EV.

Iako su isporuke još uvijek ograničene i ne mogu pratiti potražnju, u proteklom mjesecu Nissan je u Evropi isporučio oko šest hiljada vozila, što pokazuje da se ritam proizvodnje ipak ponešto ubrzava.

Istovremeno su iz Nissana najavili i kako će sljedeće godine na tržište pustiti i LEAF verziju E-Plus, koja bi umjesto 142 KS trebala imati motore snage čak 200 KS, kao i bateriju većeg kapaciteta nego je to sadašnjih 40 kWh. To bi trebalo nadograđenom LEAFu omogućiti autonomiju i preko 320 kilometara s jednim punjenjem baterija.