Beč je najugledniji evropski, a Sidnej svjetski grad

City

Anketa koja je nedavno provedena na Reputation Insitituteu u Bostonu je pokazala da je Beč među 55 svjetskih metropola, kada je u pitanju internacionalni ugled, veoma visoko rangiran

Ovaj institut osnovan je 1997. godine i vodeća je istraživačka i savjetodavna firma za reputacija u svijetu. Za istraživanje su ispitali oko 22.000 ljudi iz industrijski najrazvijenijih i ekonomski najmoćnijih zemalja svijeta: SAD-a, Velike Britanije, Kanade, Japana, Francuske, Njemačke, Italije i Rusije.

Reputacija metropola je ocjenjivana na osnovu različitih faktora kao što su ekonomija, uprava i gradske strukture, ali i karakteristike poput ljepote, sigurnosti i kvaliteta života.

Na prvom mjestu je Sidnej koji je zbog položaja, svojih plaža i klime mnogo puta biran kao najbolje odredište za život i odmor. Na drugom mjestu ove ljestvice je Beč, zbog umjerenih cijena stanovanja, uređenog gradskog prevoza i jake kulturne scene. Po mnogim studijama ovo je najbolji grad za život, a sada je potvrđeno i da je najugledniji u Evropi. Na trećem mjestu je Cirih, a slijede ga Toronto i Štokholm.

Top 10 gradova sa najboljim ugledom:

1. Sydney
2. Beč
3. Cirih
4. Toronto
5. Štokholm
6. Edinburg
7. Montreal
8. Rim
9. Vankuver
10. Kopenhagen