Svjetska kockarska prijestonica nije Las Vegas, već jedan kineski grad

City

Iako postoji uvjerenje da je Las Vegas svjetski kockarski centar, to nije tačno. Naime, postoji mjesto gde se okrene mnogo više milijardi dolara od pokera i raznih igara na sreću. To je Makao, autonomna kineska regija na jugu obale, površine jedva 35 kvadratnih kilometara

Prihod od kockanja u bivšoj portugalskoj koloniji prošle godine je iznosio vrtoglavih 33 milijarde dolara, što znači da je tri puta nadmašio prošlogodišnji prihod svih kazina u Las Vegasu.

Preko noći Makao je doživio potpuni ekonomski zaokret i pretvorio se u meku za milijardere stvorene kineskim ekonomskim čudom. Naravno, grad je odmah privukao globalne gigante kockarske industrije, kao što su Steve Wynn, Las Vegas Sands i MGM, koji su otvorili svoje filijale.

Međutim, počevši od 2013. godine, prihodi su se počeli smanjivati otkako je predsjednik Xi Jinping počeo borbu protiv korupcije u Komunističkoj partiji, uklanjajući tajkune, koji su svoj kapital stekli na kocki.

Makao je preko noći doživio potpuni ekonomski zaokret i pretvorio se u meku za milijardere

Prihod od igre se počeo oporavljati kada se smanjio državni pritisak, ali ono što sad pokreće enormne prihode od kocke, nisu više dokoni milijarderi, nego mase anonimnih ljudi, koji dolaze iz radoznalosti i razonode. Poklopilo se to sa mjerama kineske vlade, koja je insistirala da Makao ne bude samo kockarski, nego i turistički raj, pa je to promijenilo i strategiju kockarnica.

U februaru, filijala MGM Kina otvorila je u Makaou hotel, čija je cijena gradnje bila 3,4 milijarde dolara. Ovaj hotel dao je Makaou novo, umiveno lice porodične turističke destinacije i postao je privlačan kineskoj srednjoj klasi, koja će s današnjih 430 miliona pripadnika u idućih 10 godina narasti na čak 730 miliona ljudi. To je i više nego dovoljno da MGM Kina vidi svoj interes, piše Businessinsider.

MGM Cotai je zgrada s 35 spratova i 1.390 soba. Casino-resort ne fokusira se samo na kockanje jer je u hotelsko multifunkcionalno pozorište uloženo 100 miliona dolara da bi se, prema potrebi, moglo pretvoriti i u koncertnu dvoranu, i u dvoranu za modne revije ili pak u veliki noćni klub, ali i divovsku galeriju u kojoj se mogu razgledati kolekcije savremene i tradicionalne azijske umjetnosti, sa zbirkom vrijednom oko 13.000.000 dolara. Naravno, u hotelu je i devet vrhunskih restorana, spa, bazeni.