Napulj: 15 činjenica o Maradoninom gradu

Napulj je grad bogate gastronomije i još bogatije istorije, pa vam zato predstavljamo 15 manje poznatih činjenica o mjestu koje je osamdesetih proslavio Dijego Armando Maradona. Prema broju stanovnika treći po redu grad na „Čizmi“, odmah poslije Rima i Milana

1. Napulj je star najmanje 2.800 godina. Prije tačno toliko, na njegovom mjestu osnovana je grčka kolonija Partenopa.

2. Današnji italijanski naziv Napoli potiče od grčke riječi Neapolis što u prevodu znači „novi grad“.

3. Istorijski centar grada sa 1.700 hektara najveći je istorijski centar nekog evropskog grada. UNESCO ga je odavno stavio na svoju listu.

4. Pica Margarita ime je dobila po kraljici Margariti, koja je grad posjetila 1889. godine i poželjela da proba neki napuljski specijalitet. Na Margariti su vidljive boje italijanske zastave – zelenu daje bosiljak, sir (mocarela) bijelu, a sos od paradajza crvenu.

5. Prva piceria na svijetu, Antica Pizzeria Port’Alba otvorena je 1830. godine u Napulju.

6. U Napulju su na svijet došli mnogi slavni Italijani, među njima i tenor Enriko Karuzo, graditelj Đan Lorenco Bernini i poznati modni kreator Emilio Puči.

7. Napulj je bio dio Rimskog carstva, ali po smrti posljednjeg cara Romula Avgusta, grad je prešao u ruke Varvara.

8. Napulj možemo nazvati i gradom crkava, s obzirom na to da se na njegovom području nalazi 448 bogomolja.

9. U gradu se nalaze tri dvorca: Castel Sant’Elmo, Castel dell’Ovo i najpoznatiji Castel Nuovo.

10. U šestom vijeku grad je pao pod vlast Istočnog Rimskog Carstva, a 1039. godine, njim su zavladali Normani.

11. Grad je kroz istoriju bio pod vlašću Španaca, Austrijanaca i Burbona, a tek je 1860. postao i do danas ostao dio Italije.

12. Žičara u Napulju jedna je od najdužih svjetskih linija, a godišnje preveze više od 10 miliona ljudi.

13. U blizini grada nalazi se aktivni vulkan Vezuv, ispod kog živi 600 hiljada ljudi. U slučaju jake erupcije, većina njih ne bi preživjela.

14. Nekoliko kilometara dalje, nalazi se Pompeja, grad koji je stradao u erupciji Vezuva 79. godine prije Hrista. Danas je turistička atrakcija.

15. Kad je fudbalski klub Napoli, osvojio prvenstvo 1987. predvođen Dijegom Maradonom, na groblju se pojavio veliki transparent s natpisom „Mrtvi, ne znate šta ste propustili“! (Dnevnik.hr)