Kompanija Verizon preuzima Yahoo po nižoj cijeni

Američka telekomunikaciona kompanija Verizon kupiće internet poslovanje Yahoo s popustom od 350 miliona dolara u odnosu na prethodno dogovorenih 4,8 milijarde dolara, zbog bezbjednosnih propusta kojim je ugroženo više od milijardu naloga na Yahoou

Novi sporazum dviju kompanija olakšao je brige investitorima koji su strahovali da bi Verizon mogao tražiti smanjenje cijene od najmanje milijardu dolara ili čak otkazati čitav dogovor, prenijela je AP.

Do izmjene dogovora je došlo pošto je Yahoo, nakon prvobitnog sporazuma s Verizonom, objavio da u dva hakerska napada 2013. i 2014. godine ukradeni lični podaci više od milijardu korisnika.

Prema novom ugovoru Yahoo i Verizon će podijeliti moguće troškove zbog tih hakerskih upada.

Verizon, najveći američki provajder bežičnih komunikacija, kupiće osnovno internet poslovanje Yahooa – pretragu, imejl i mesendžer i tako zaokruižiti svoje ponude pošto je već kupio AOL za 4,4 milijarde dolara.

Yahoo je nekada bio jedna od vodećih internet kompanija, ali posljednjih godina pod pritiskom konkurencije gubi položaj tržištu.

Poslije prodaje poslovanja s imejlovima, sajtom, aplikacijama za mobilne telefone i marketing Verizonu, Yahoo bi trebalo da promijeni ime u Altaba. Nov naziv je kombinacija riječi “alternativno” i “Alibaba”, pošto Yahoo posjeduje oko 15 odsto kineske Alibabe, vrijednosti 35 milijardi dolara.