Intel kupuje izraelskog proizvođača čipova za skoro šest milijardi dolara

Akvizicije

Jedna od najvećih tehnoloških kompanija na svijetu, američki Intel, objavio je da će kupiti izraelskog proizvođača čipova Tower Semiconductor za blizu šest milijardu dolara.

Oni su saopštili da planiraju iskoristiti ovu jedinstvenu priliku shodno trenutnoj ogromnoj potražnji za poluprovodnicima na svjetskom tržištu, javlja Wall Street Journal.

Izraelska kompanija proizvodi čipove za automobile, medicinske senzore i elektrosisteme, a Intelu bi trebala pomoći u pokušaju da ugrozi vodeću poziciju tajvanskog TSMC-a, najvećeg proizvođača čipova u svijetu.

“Portfolio kompanije Tower Semiconductor specijalizovane tehnologije i geografskog dosega pomoći će Intelu da proširi usluge proizvodnje čipova i omogućiće nam da se približimo cilju, a to je pozicija velikog kapaciteta za proizvodnju čipova širom svijeta”, rekao je izvršni direktor Intela Pat Gelsinger.

Čipovi su u posljednje vrijeme jako tražena roba, posebno u automobilskom sektoru, dok su proizvođači elektronike uspjeli nabaviti dovoljno zaliha, pa ih trenutna nestašica manje pogađa.

Intel je u januaru ove godine objavio da će uložiti 100 milijardi dolara u gradnju kompleksa za proizvodnju čipova u američkoj saveznoj državi Ohajo, koji bi mu trebao ponovno osigurati dominaciju u proizvodnji čipova i ublažiti zavisnost SAD-a o azijskim pogonima.

Ova američka kompanija posluje u Izraelu već gotovo pedeset godina i spada među njegove vodeće dobavljače. Akviziciju Tower Semiconductora namjeravaju finansirati sredstvima iz dobiti, a preuzimanje su jednoglasno odobrili upravni odbori obje kompanije.