Crni glumci nominovani u svim kategorijama za Oskara

Film

Prošlogodišnju dodjelu Oskara obilježio je bojkot holivudske zajednice zbog odsustva crnih i latino glumaca među nominovanima

Ove godine je ta situacija ispravljena, pa su se prvi u istoriji Oskara među nominovanima u svim kategorijama našli i crni glumci.

Da ne bi bilo kritika i bojkota kao protekle dvije godine, ove godine se vodilo računa o ravnopravnosti, kako rasnoj, tako i rodnoj, pa se među 683 člana žirija Američke filmske akademije nalazi 46 odsto žena, kao i 41 odsto tamnoputih Amerikanaca.

Kada je u pitanju trka za prestižnu nagradu, među tamnoputim glumcima koji će se ove godine boriti za zlatnu statuu nalaze se Denzel Vošington u kategoriji za najboljeg glumca, Maheršala Ali u kategoriji za najboljeg sporednog glumca, Rut Nega i Oktavija Spenser u kategoriji za najbolju glumicu, Viola Dejvis i Naomi Haris u kategoriji za najbolju sporednu glumicu.

Najviše nominacija za ovogodišnjeg Oskara dobio je mjuzikl „La La Land“, koji je osvojio čak sedam nagrada na ceremoniji dodjele Zlatni globus.

La La Land je osvojio čak 14 nominacija, čime je dostigao rekord Sve o Evi i Titanik. Kada su rekordi u pitanju tu je i Meril Strip, koja je postala prva glumica koja je dostigla 20. nominaciju. La La Land je treći po redu mjuzikl koji je ušao u kategoriju za najbolji film.

Ovogodišnja 89. dodjela nagrade Američke filmske akademije Oskar biće održana u nedjelju, 26. februara u Dolbi teatru u Los Anđelesu, a domaćin će biti komičar Džimi Kimel. (AA)