Wall Street: Nastavlja se pad indeksa

Na Wall Streetu su u utorak berzanski indeksi pali drugi dan zaredom, što je najviše posljedica pada cijena akcija u farmaceutskom i finansijskom sektoru

Dow Jones oslabio je 0,14 odsto, na 20.924 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0,29 odsto, na 2.368 bodova, a Nasdaq indeks 0,26 odsto, na 5.833 boda.

Najviše su juče, u prosjeku 0,7 odsto, pale cijene akcija u farmaceutskom sektoru nakon što je predsjednik SAD-a Donald Trump tweetom poručio da radi na novom sastavu koji će smanjiti cijene lijekova. Trump je podržao nacrt zakona republikanaca kojim bi se zamijenio tzv. ′Obamacare′ zakon o zdravstvenoj zaštiti.

Oslabio je, 0,3 odsto, i finansijski sektor, koji je od Trumpove pobjede na izborima najveći dobitnik među svim sektorima jer je Trump obećao labavljenje regulacija u tom sektoru.

Od početka novembra, kada je Trump pobijedio na predsjedničkim izborima, S&P 500 indeks porastao je oko 11 odsto jer je Trump najavio smanjenje poreza, povećanje ulaganja u infrastrukturu i labavljenje regulacije u pojedinim sektorima. Međutim, nedostatak konkretnih prijedloga, izolacionistički stavovi i sporost u sastavljanju vlade naveli su ulagače na oprez.

Ulagači su suzdržani i zbog toga što je sve izvjesnije da će čelnici američke centralne banke na sjednici naredne nedjelje povećati ključne kamatne stope jer se rast ekonomije, ali i inflacije, ubrzava.

Trgovci na tržištu novca procjenjuju da postoji 84 odsto izgleda da će Fed povećati kamate već u martu, dok su još prije nedjelju dana za to davali samo 30 odsto šansi.

Na oprez ulagača ukazuje i ispodprosječni promet. Na američkim su tržištima vlasnika juče zamijenile 6,4 milijarde akcija, dok je u posljednjih 20 dana prosječni obim iznosio 6,9 milijardi.