Forbes: Bill Gates prvi, Trump pao za više od 200 mjesta

Suosnivač Microsofta Bill Gates ponovo se našao na prvom mjestu liste najbogatijih milijardera svijeta američkog magazina Forbes sa bogatstvom procjenjenim na 86 milijardi dolara, dok je predsjednik SAD Donald Trump pao za više od 200 pozicija, prenosi AFP

Navodi se da je Forbes saopštio da Gates predvodi ovu listu četvrtu godinu za redom, a iza njega slijedi šef Berkshire Hathawaya Warren Buffett sa procijenjenim bogatstvom u vrijednosti od 75,6 milijardi dolara.

U prvih deset mjesta na listi dominiraju Amerikanci, od kojih mnogi rade u tehnološkom sektoru, a među njima su osnivač Amazona Jeff Bezos na poziciji broj tri, osnivač Facebooka Mark Zuckerberg na petom mjestu i suosnivač Oraclea Lary Ellison koji je sedmi.

Forbes je saopštio da je populacija milijardera širom svijeta porasla za 13 odsto tokom prošle godine na 2.043 ljudi, što je najveće godišnje povećanje u posljednjih 31 godinu otkada je magazin počeo sa sastavljanjem ovakvih lista.

Navodi se da najviše milijardera imaju SAD – 565, Kina je druga sa 319, a Njemačka treća sa 114.

Trump je pao za 220 mjesta na listi i sada zauzima 544. poziciju sa bogatstvom procijenjenim na 3,5 milijardi dolara. (Agencije)