Može li jedan čovjek da kupi cijeli svijet?

Milioneri

Bogatstvo Džefa Bezosa, osnivača Amazona, premašilo je sumu od 105,1 milijarde dolara, prema Blumbergovom indeksu milijardera

Time je nadmašio prethodni rekord koji je držao suosnivač Majkrosofta Bil Gejts, koji je 1999. godine bio težak 100 milijardi dolara.

Uvećanju Bezosovog bogatstva doprinio je skok akcija Amazona, koje su ojačale na krilima snažnih performansi tokom praznične šoping sezone, prenijela je američka mreža Si-En-Bi-Si.

Pojedini tvrde da je Bezos sada najbogatiji čovjek u istoriji, ali magazin Forbs navodi da to nije u potpunosti tačno, jer bi, prilagođeno inflaciji, Gejtsovo bogatstvo od 100 milijardi dolara iz 1999. godine danas bilo vrijedno oko 150 milijardi dolara.

Prema procjenama Forbsa, Bezosovo neto bogatstvo iznosi 104,5 milijardi dolara.

Najveći dio njegovog bogatstva dolazi od 78,9 miliona akcija Amazona koje posjeduje, a koje su u ponedjeljak porasle za 1,4 odsto, što je njegovo bogatstvo uvećalo za oko 1,4 milijarde dolara.

Akcije Amazona su skočile za gotovo sedam odsto od početka godina, nakon prošlogodišnjeg skoka od 56 odsto.

Bezos posjeduje i udio u američkom listu Vašington postu, kao i u kompaniji za privatna svemirska putovanja Blu oridžin, koja planira da vodi turiste u svemir.