Euro premašio 1,08 dolara, britanska funta dobitnik dana

Eurom se juče trgovalo oko i iznad nivoa 1,08 dolara , što je najviša cijena evropske valute prema američkoj u posljednjih šest nedjelja

Euro je ojačao i prema švajcarskom franku, 0,16 odsto, na 1,0741 franka, dok je prema ruskoj rublji, zahvaljujući padu cijena nafte, euro na dobitku 1,17% i trguje se za 62,27 rubalja. Negativan pravac euro je zabilježio prema britanskoj valuti, oslabivši 0,34 odsto.

Podršku euru  pružio je povećani optimizam u pogledu francuskih predsjedničkih izbora. U televizijskoj debati francuskih predsjedničkih kandidata, nezavisan kandidat Emanuel Makron je prema anketama bio najubjedljiviji, što je smanjilo bojazni na tržištima da bi euroskeptična kandidatkinja Le Pen mogla pobijediti na izborima u aprilu i izvesti zemlju iz monetarne unije.

Dobitnik na valutnim tržištima juče je bila britanska valuta, koja je ojačala nakon podatka da je inflacija u Velikoj Britaniji porasla na najviši nivo od septembra 2013. godine . Nacionalna služba za statistiku je saopštila da je inflacija u Velikoj Britaniji u februaru je iznosila 2,3 odsto, što je povećanje u odnosu na 1,8 odsto u januaru. Ovo je prvi put u tri godine da je stopa inflacije iznad dva odsto koju je zacrtala Banka Engleske.

U odnosu na dolar, funta je ojačala 1 odsto, na 1,2482 dolara, najviši nivo od kraja februara.

Dolar je nastavio negativnu seriju, najdužu od novembra mjeseca. Dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke u korpi šest vodećih valuta u svijetu, oslabio je 0,68%, na 99,48 poena, što je njegov najniži nivo u šest nedjelja.

Dolar je počeo slabiti prošle srijede nakon sastanka lidera američke centralne banke. Iako su kamatne stope, očekivano, povećane za 0,25%, investitori su ostali razočarani porukom da bi Federalne rezerve mogle u ovoj godini povećati kamate još dva puta, a ne tri kako se očekivalo. (Agencije)