Tuzla: Otvoren prvi centar za robotiku u BiH

Bosna i Hercegovina je dobila prvi Centar za robotiku, koji je svečano otvoren u tuzlanskom Mejdanu, a osposobljavaće mlade osobe u oblasti programiranja robota i njihovog puštanja u rad

Investitor i idejni tvorac Centra za robotiku vrijednog milion KM je Muamer Babajić, vlasnik njemačke firme Masterwerk, koja se bavi konstrukcijom i izradom dijelova za automobilsku i mašinsku industriju, a 2013. godine lepezu djelovanja je upotpunila i robotikom.

– U ovom centru će biti organizovani besplatni treninzi za koje će biti raspisan konkurs, a kroz proces obuke će biti osposobljeno 68 ljudi. Cilj ovog projekta je transfer znanja, jer “privrednici mogu kupiti mašinu, ali trebaju je i znati pustiti u rad“, a kako kaže Babajić, plaćaju se i veliki iznosi stručnjacima iz inostranstva koji vrše popravke na robotima.

Ambasadorka SR Njemačke u BiH Christine Constanze Hohmann istakla je značaj ovog projekta za budućnost BiH, naglasivši da će mladi u BiH putem ovog jedinstvenog centra prvi put dobiti mogućnost da u Tuzli dobiju visokokvalifikovano znanje.

Premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić rekao je da će otvaranje Centra za robotiku u Tuzli doprinijeti većoj produktivnosti i konkurentnosti proizvoda kompanija s područja TK i omogućiti im ravnopravan položaj na evropskom i drugim međunarodnim tržištima.

– Suočeni s prijetnjom sve većeg odlaska mladih i stručnih kadrova, u ovom i sličnim projektima vidimo šansu za osnaživanje kadrova i stvaranje novih prilika za zapošljavanje, ali i privlačenje domaćih i stranih investitora – zaključio je premijer Gutić.

Ministar razvoja i poduzetništva TK-a Nermin Hodžić ocijenio je da uspostavljanje Centra za robotiku na području Tuzlanskog kantona predstavlja prekretnicu u razvoju ovog kantona, omogućavajući privredi i obrazovnom sistemu bolju konekciju i saradnju s tržištem rada.