Banke u RS za devet mjeseci ostvarile dobit od 77 miliona KM

BiH

Banke u Republici Srpskoj, njih osam, za devet mjeseci ove godine ostvarile su neto dobit od 77,27 miliona maraka, što je za sedam odsto više u odnosu na isti period lani, pokazuju podaci Agencije za bankarstvo RS, izvještava Glas Srpske.

Iako je polugodišnji rezultat bankarskog sektora bio lošiji u odnosu na prvih šest mjeseci prošle godine, statistika na devetomjesečnom nivou govori u korist banaka, jer je svih osam na kraju septembra poslovalo u plusu.

Prema podacima Agencije za bankarstvo RS, ukupni depoziti u bankama Srpske na kraju septembra iznosili su 6,244 milijarde maraka. Na depozite građana odnosilo se 3,607 milijardi maraka, što je za 11 odsto više u odnosu na isti period prošle godine.

Depoziti vladinih institucija od januara do kraja septembra ove godine pali su za pet odsto u odnosu na isti period 2018. godine i iznosili su nešto više od 670 miliona maraka.

– Štednja građana u bankama Srpske na kraju septembra iznosila je 2,451 milijardu maraka i za osam odsto je veća u odnosu na isti period prošle godine, kada su građani u bankama čuvali 2,264 mlrd KM – naveli su u Agenciji za bankarstvo.

Član Udruženja ekonomista RS SWOT Aleksandar Ljuboja kaže da je bankarski sektor jedan od najstabilnijih sektora u Srpskoj, pa i na nivou BiH.

– Nakon turbulencija 2008. godine, bankarski sektor bilježi rast po svim parametrima. Međutim, finansijske institucije bi trebalo više da učestvuju u finansiranju privrede, što bi dovelo do generisanja većeg obima proizvodnje, a to bi povećalo bruto društveni proizvod i bazu za veće prihode, koji su akcelerator privrede – rekao je Ljuboja dodavši da rast štednje građana pokazuje da je i dalje prisutan strah od neizvjesne budućnosti.

Ljuboja je istakao da su svi procenti, uprkos tome što pokazuju rast, i dalje nedovoljni.

– Sve ukazuje na to da je naša ekonomija veoma mala i svi porasti koji nisu bar dvocifreni neće u nekom kraćem roku dati dobre efekte. Treba naći model da banke budu aktivnije, pogotovo u privredi, gdje bi trebalo da budu omogućene niže kamatne stope i olakšani uslovi za dobijanje kredita – rekao je Ljuboja.

Krediti

Prema podacima Agencije za bankarstvo RS, ukupni krediti banaka na kraju septembra iznosili su 5,344 milijarde maraka i veći su za šest odsto u odnosu na isti period prošle godine.

– Krediti plasirani građanima iznosili su 2,460 milijardi maraka, što je za osam odsto više u odnosu na isti period lani – naveli su u Agenciji za bankarstvo.