Azijske berze: Ulagači oprezni na kraju kvartala

Na azijskim berzama u petak se trguje oprezno, dok je dolar ojačao u odnosu na korpu valuta nakon podataka koji pokazuju da američka ekonomija raste brže nego što se prije procjenjivalo

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks oko 7,30 sati bio u plusu 0,2 odsto, a za toliko su porasle i cijene akcija u Šangaju. Berzanski indeksi u Singapuru, Južnoj Koreji, Australiji i Hong Kongu pali su između 0,1 i 0,4 odsto, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, u 7,30 sati bio na gubitku 0,15 odsto.

Azijski ulagači jutros manje-više prilagođavaju svoje pozicije, s obzirom da je kraj nedjelje, ali i kvartala, u kojem je azijski MSCI indeks skočio oko 13 odsto. Podršku tržištima pruža jučerašnji rast cijena akcija na Wall Streetu za otprilike 0,3 odsto, što se zahvaljuje ubrzanju rasta američke ekonomije. Prema drugoj procjeni američkog ministarstva trgovine, bruto domaći proizvod (BDP) u posljednjem lanjskom tromjesečju porastao je 2,1 odsto na godišnjem nivou, brže u odnosu na prvu procjenu od 1,9 odsto.

Pozitivno na tržišta utiču i podaci o rastu aktivnosti u kineskom proizvodnom i uslužnom sektoru, što pokazuje da se, nakon dužeg razdoblja usporavanja, rast druge po veličini svjetske ekonomije stabilizovao. Međutim, ulagače je na oprez naveo američki predsjednik Donald Trump koji je sinoć putem Twittera poručio da SAD ne može više tolerisati veliki trgovinski deficit i gubitak radnih mjesta. Iduće nedjelje Trump će se sastati s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom, a razgovori će, po svemu sudeći, biti napeti. Iz kineskog ministarstva spoljnih poslova jutros je poručeno da Kina ne vodi politiku devalvacije valute kako bi podsticala izvoz, niti traži trgovinski suficit sa SAD-om.

A nakon tri dana rasta, jutros su cijene nafte blago pale. Na američkom je tržištu cijena barela pala 0,2 odsto, na 50,25 dolara, dok je na londonskom tržištu barel pojeftinio 0,25 odsto, na 52,85 dolara.

Na valutnim tržištima dolar je ojačao jer se nakon podataka o ubrzanju rasta američke ekonomije, ponovo spekuliše da bi Fed u ovoj godini mogao ubrzati tempo povećanja kamata. Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, ojačao je jutros 0,1 odsto, na 100,51 bod, dok je još početkom nedjelje iznosio 98,85 bodova. Pritom se kurs dolara prema japanskoj valuti kreće oko 112,05 jena, dok je juče u ovo doba iznosio 111,30 jena. Dolar je ojačao i u odnosu na evropsku valutu, pa je cijena eura skliznula na 1,0680 dolara, dok je juče u ovo doba iznosila 1,0750 dolara. Slabost eura posljedica je naznaka slabosti ekonomije eurozone i usporavanja rasta inflacije. (Hina)