Kako će blokade Agrokorovih kompanija uticati na bh. tržište?

Dok se u Zagrebu vode pregovori o spasavanju Agrokora, partneri ovog koncerna u BiH pitaju se kako će blokade uticati na domaće tržište

Banjalučka Vitaminka, koja ima 20 odsto nenaplaćenih potraživanja od Konzuma, na mjere poput hrvatskih dobavljača i ne pomišlja. Kažu, u kriznim situacijama neophodna je pomoć i podrška, a ne blokada.

– Bojim se da ćemo imati svi velikih problema jer se ova kriza ne može riješiti, ona je prevelika i za banke i za Hrvatsku kao državu. I sa stanovišta zaposlenih, ovo je veliki broj zaposlenih da bi se „digle ruke“, a onda će cijenu morati da plate i dobavljači i potrošači – rekao je za RTRS direktor ovog preduzeća Žarko Mikić.

Međutim, lanac Konzum trgovina na tržištu BiH odvojen je od matične koorporacije, tako da problema ne bi trebalo biti. Ekonomisti smatraju, problem se može dogoditi ukoliko Agrokor počne sa povlačenjem sredstava namijenjenih za funkcionisanje Konzuma u BiH.

– Očekujem da u nekom narednom periodu, ako ostane postojeće stanje, niko od dobavljača neće posegnuti za prinudnom naplatom i da to ne bi trebalo imati posljedice u BiH. Pad Agrokora u Hrvatskoj znači i pad cijelog ekonomskog sistema Hrvatske – kaže ekonomista Predrag Dudaković.

S pitanjima da li Konzum u BiH posluje nesmetano i da li su domaći dobavljači eventualno krenuli u proces prinudne naplate – naišli smo na zid ćutanja. Dok iz bh. Konzuma ništa ne odgovaraju- i radnici i domaći dobavljači nadaju se da će pregovori koji se odvijaju u Zagrebu bar trenutno zaustaviti krizu jedne od najvećih koorporacija na Balkanu.

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić govoreći o aferi Agrokor i implikacijama na Bosnu i Hercegovinu rekao je da smo na oprezu. U BiH 36 posto tržišnog kolača je u rukama Konzuma, a lider je Bingo sa 42 posto. Problem je sa dobavljačima, riječ je o oko 450 miliona KM. Konzum ima imovinu ukoliko bi se bilo šta dogodilo, rekao je Novalić.

On je dodao da je hrvatska pozvana da sistemski rješava ovaj problem kao što je to ranije bio slučaj sa Hypo Bankom. Mi smo na oprezu, da vidimo šta će se dogoditi ukoliko bude trebalo proces uvesti u neki pravosudni sistem. Iskreno mislimo da će to biti riješeno.

Na pitanje koji je najgori mogući scenario, Novalić je rekao da se tako veliki koncern ne može srušiti odjednom. Mogući scenario u BiH i uopšte je neko prinudno poravnanje kao prva faza gdje će svi koji su isporučili robu morati poravnati na nekih 80 posto, da dovedu Konzum u likvidnost, dodao je Novalić.

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH, firme Agrokora u Bosni i Hercegovini nemaju dugovanja po osnovu PDV-a, zaključno sa 30. martom 2017. godine. Agrokor u BiH ima razgranatu mrežu od osam kćerki-firmi, od čega su četiri firme u Sarajevu: PIK Vrbovec, Zvijezda, Konzum, Velpro i Super kartica. U Grudama je registrovana firma Agrokor-Zagreb doo, a u Čitluku Ledo doo, a dio Agrokora je i Sarajevski kiseljak. (Indikator)