BiH do kraja godine članica Svjetske trgovinske organizacije?

Zamjenik ministra inostranih poslova BiH Josip Brkić izrazio je uvjerenje da će BiH uspjeti da postane punopravna članica Svjetske trgovinske organizacije /STO/ do Ministarske konferencije STO, koja će u decembru biti održana u Argentini

Brkić je na sastanku sa generalnim direktorom STO Robertom Azevedom u Ženevi prenio da bi ubrzo trebalo da bude završena posljednja obaveza iz Zakonodavnog akcionog plana pristupanja STO, usvajanjem amandmana na Zakon o unutrašnjoj trgovini Federacije BiH.

Iz Ministarstva inostranih poslova BiH navode da su bilateralni pregovori sa Brazilom, Ukrajinom i Ruskom Federacijom o određenim tarifnim kvotama ponovo intenzivirani na osnovu izmijenjenih bilateralnih ponuda koje je BiH uputila u martu 2017. godine.

Brkić je dodao da je BiH spremna intenzivirati aktivnosti i dovršiti pristupni proces, uz nastavak podrške STO, posebno u bilateralnim pregovorima o pristupu tržištu s Brazilom, Ukrajinom i Ruskom Federacijom da bi preostala otvorena pitanja bila riješena u najkraćem mogućem roku.

Sagovornici su konstatovali da bi BiH mogla postati članicom STO na 11. Ministarskoj konferenciji, koja će biti održana od 10. do 13. decembra u Buenos Ajresu, ako nastavi raditi postignutom dinamikom, proaktivnim ispunjavanjem prioriteta, posebno u pregovorima sa Brazilom, Ukrajinom i Ruskom Fedracijom.

Azeveda je naglasio da BiH može u potpunosti da računa na podršku STO i u narednoj fazi pregovora radi što skorijeg sticanja članstva, te ukazao da STO ima interes za što skorije okončanje pristupnog procesa BiH.

Sastanak Brkića i Azevede održan je 15. juna u Ženevi, a prisustvovala mu je i stalna predstavnica BiH pri UN i drugim međunarodnim organizacijama u Ženevi ambasador Lucija LJubić, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova BiH.