„Maša i Medvjed“ popularniji i od Putina

Ruski predsjednik Vladimir Putin nije najpopularnija ličnost iz Rusije, već su to Maša i Medvjed, likovi iz istoimenog crtanog filma, koji obara sve rekorde na Jutjubu među mališanima širom svijeta

Ovaj crtani film, koji je napravljen prema motivima ruskih narodnih bajki, počeo je da bilježi uspjeh 2009. godine, a danas serijal može da se pohvali rekordnom popularnošću i izvan granica Rusije.

Crtani film „Maša i Medvjed“, nastao u malom studiju u Moskvi , preveden je na 25 jezika i prikazuje se u stotinu zemalja. Početkom godine neumorni dvojac stigao je i u francuske bioskope. Sedamnaesta epizoda crtanog filma, koja je imala dvije milijarde pregleda na Jutjubu, postala je peti najgledaniji video u istoriji sajta, navodi Liberasion.

Nove epizode crtanog filma nastaju u studiju „Animakord“ u Moskvi. Oba lika su rezultat spajanja poznatih ruskih bajki i mašte sovjetskog animatora Olega Kuzovkova, koji je kao i mnogi drugi ruski animatori, prešao je u Los Anđeles u vrijeme ekonomskih problema Rusije 90-ih, ali se vratio u zemlju 2003. Da bi osvojili Evropu, studio je morao da privuče marketing menadžere. Prvo je trebalo pridobiti žirije međunarodnih festivala animiranih filmova. Cilj je bio da se stvori publika, svijet „Maše i Medveda“. Napravljeni su spinof, pjesme, karaoke, naljepnice… Tako je rođen brend. Tada su produkciju studija počele da primjećuju međunarodne televizije, prije svega francuske „Frans televižn“ i „Kanal plus“ koje postaju njeni stalni emiteri.

Ovaj crtani film, takođe, ima uspjeh na internetu, gdje su nove epizode dostupne besplatno.