Najviše nominacija za Zlatni globus filmskoj biografiji Dika Čejnija

Film

Filmska biografija bivšeg američkog potpredsednika Dika Čejnija Vajs (Vice) u režiji Adama Mekeja predvodi u nominacijama za 76. godišnju dodelu nagrada Zlatni globus sa šest nominacija, koje su objavljene u Holivudu

Odmah iza filma Vajs su sa po pet nominacija muzički rimejk A star is Born u režiji Bredlija Kupera koji igra i glavnu ulogu, međurasna drama Grin boks (Green Box) i istorijski film Fejvorit (The Favourite).

Za film The Favourite njegove tri protagonistkinje su sve dobile nominacije za glumu Olivija Koulman kao kraljica An, Rejčel Vajs i Ema Stoune.

Nominacije za Zlatni globus objavljene su u Hotelu Beverli Hils u Beverli Hilsu, Kaliforniji.

Malo ljudi je predvidelo uspeh filma Vajs koji je, između ostalog, dobio nominacije za najbolji film i najboljeg glumca za Kristijana Bejla koji je skoro neprepoznaljiv u toj ulozi kao bivši potredsednik SAD.

Sa po četiri nominacije slede film Black Klansman, delo Spajka Lija inspirisano ulogom crnog policajca koji se inflintrirao u Kju Kluks Klan, i Povratak Meri Popins, s Emili Blant u glavnoj ulozi.

Zlatni globusi za film se dele na kategorije drame i komediju ili mjuzikal.

Nominacije za najbolji film u kategoriji drame su blokbaster Black Panther, film o grupi Kvin Bohemian Rhapsody, If Beale Street Could Talk najnoviji film reditelja filma Munlajt Berija Dženkinsa, kao i A Star is Born i Black Klansman.

Lejdi Gaga i Bredli Kuper oboje su dobile nominacije za najbolju žensku odnosno mušku ulogu za rimejk mjuzikla A Star is Born. Nominaciju za najbolju mušku ulogu dobio je i Vigo Moretensen za film Green Book.

Za najbolju žensku ulogu u kategoriji filmske komedije ili mjuzikla nominovani su Emili Blant za film Mary Poppins Returns, Olivija Koulman za The Favourite, Elzi Fišer za Eight Grade, Šarliz Teron za Tully, Konstans Vu za Crazy Rich Asians.

Za najbolju mušku ulogu u toj filmskoj kategoriji nominovni su Kristijan Bejl za Vice, Lin-Manuel Miranda za Mary Poppins Returns, Vigo Mortensen za Green Book, Robert Redford za The Old Man&The Gun i Džon Rajli za Stan&Ollie.

Za najbolju glumicu u drami nominovani su Glen Klous za The Wife, Lejdi Gaga za A Star is Born, Nikol Kidman za Destroyer, Melisa Makarti za Can You Ever Forgive me i Rozamund Pajk za A Private War.

Za najbolju mušku ulogu u drami takmičiće se Bredli Kuper za film A Star is Born, Vilem Dafo za At Eternity’s Gates, Džon Dejvid Vašington, za Black Klansman, i Rami Malek za svoju interpretaciju Fredija Merkjurija u Bohemian Rhapsody.

Bredli Kuper nominovan je takođe u kategoriji najboljih reditelja, sa Spajkom Lijem (A Black Klansman), Adamom Mekejom (Vice) i Piterom Farelom (Green Book).

Zlatni globusi biće uručeni 6. januara i medju su najprestižnijim američkim filmskim nagradama i smatra se da nagoveštavaju pobednike Oskara.

Za nominacije za Zlatni globus glasa oko 95 novinara iz Holivudskog udruženja stranih novinara koji se u mnogome se razlikuju od 8.200 filmskih profesionalaca Akademije za filmsku umetnost i nauku koja glasa za Oskare.