Euro slabi već nekoliko nedjelja

Valuta

Euro je zabilježio dvonedjeljni minimum, nakon što su podaci pokazali da je inflacija u okviru valutnog bloka u martu usporila mnogo više nego što se očekivalo

To daje prostor ECB jedino za postepeno smanjenje monetarnih podsticaja. Euro je pao preko jedan odsto u odnosu na dolar što je najlošije kretanje u posljednjih sedam nedjelja, jer su investitori revidirali svoja očekivanja u pogledu termina kada će ECB početi da normalizuje monetarnu politiku.

Euro je potom oslabio dodatnih 0,1 procenat na 1,0670 dolara, što je najniži nivo od 15. marta, nakon što su objavljeni podaci da je inflacija u martu iznosila 1,5 procenata na godišnjem nivou, što predstavlja pad sa četvorogodišnjeg maksimuma od 2,0 odsto iz februara i podbačaj u odnosu na procjene iz Rojtersove ankete o rastu potrošačkih cijena od 1,8 procenata.

Dolar, koji je ostvario benefite od slabljenja eura ove nedjelje, kao i zbog solidnih podataka o privredi SAD-a, povećao se za 0,2 procenta u odnosu na korpu valuta, tako da je dolarski indeks iznosio 100,55 poena.