Finansijski lideri ograničavaju bitcoin kako bi osigurali svoj uticaj

Valuta

Investitor u tehnologiju Piter Til (Peter Thiel) svojom kritikom bitcoina izašao je na crtu najmoćnijim ličnostima američkih finansija, optužujući ih pritom da pokušavaju da uguše nešto što je postalo moćan politički pokret.

Til, koji je jedan od prvih investitora kompanije Facebook, okarakterisao je Vorena Bafeta (Warren Buffett), važnu figuru u svijetu investicija kao “dedu sociopatu iz Omahe”, piše Financial Times.

Riječi nije štedio ni kada su u pitanju generalni direktor investicione firme JPMorgan Chase Džejmi Dajmon (Jamie Dimon) i rukovodilac kompanije BlackRock Lari Fink (Larry Fink), govoreći da su oni dio “gerontološkog odjeljenja” u oblasti finansija, koje bi rado isključilo kriptovalute iz glavnih finansijskih tokova.

Ovu kritiku sa odobravanjem je dočekala publika konferencije Bitcoin 2022. u Majamiju, pred kojom je Til kriptovalutu opisao kao deo “revolucionarnog omladinskog pokreta” koji mijenja tradicionalne finansije i predstavlja pretnju za establišment uticajnih i bogatih.

Jedan od osnivača platforme PayPal već dugo ukazuje na mogućnost integrisanja kriptovaluta u postojeći finansijski sistem. Kompanija PayPal je odustala od ambicija za kreiranje sopstvene kriptovalute vrlo rano kako bi se uključila u postojeći platni sistem.

Iako ova kompanija sada vrijedi 130 milijardi dolara, Til navodi da je kapitalizacija platformi za online plaćanje razočaravajuće niska u odnosu na to kakva je mogla biti.

S druge strane, bitcoin, čija je ukupna tržišna vrijednost 830 milijardi dolara, mogao bi parirati svjetskom zlatu, koje sada vredi 13 biliona dolara, piše Biznis.rs.

Uzimajući u obzir inflaciju i pad vrijednosti papirnih valuta, Til tvrdi da bi vrijednost bitcoina mogla da parira svim javnim akcijama, koje trenutno vrijede 115 biliona dolara, kao što je to bio slučaj sa zlatom sedamdesetih godina 20. vijeka.

U otvorenoj kritici finansijskih lidera, on je izjavio da isti namjerno ograničavaju bitcoin kako bi zaštitili sopstveni uticaj.