Evropske berze: Blagi skok berzi, automobilski sektor pod pritiskom

Na evropskim berzama u utorak ujutro cijene akcija blago su porasle, pri čemu su ojačali naftni i rudarski sektor, dok je automobilski pod pritiskom.

STOXX indeks 600 vodećih evropskih akcijaa bio je oko 10,00 u plusu 0,1 odsto, nakon što je juče oslabio 0,5 odsto. Londonski FTSE indeks bio je oko 10,00 sati u plusu 0,50 odsto, na 7.317 bodova, dok je pariski CAC ojačao 0,20 odsto, na 5.098 bodova, a frankfurtski DAX 0,10 odsto, na 12.269 bodova. Nakon jučerašnjeg pada, jutros su najviše porasle cijene akcija u rudarskom i naftnom sektoru, zahvaljujući stabilizaciji cijena nafte i sirovina.

Na američkom se tržištu cijena barela jutros kreće oko 50,25 dolara, a na londonskom oko 53,10 dolara, dok su juče cene bile pod pritiskom zbog podataka koji ukazuju na rast proizvodnje nafte u SAD-u i Libiji. Pod pritiskom je automobilski sektor, koji je oslabio 1 odsto, pri čemu su najviše pale cijene akcija Daimlera, Peugeota i Renaulta. To je posljedica podataka koji pokazuju da je u SAD-u u martu prodaja novih vozila bila slabija nego što se očekivalo.

Pod pritiskom su jutros i akcije evropskih kompanija koje su znatnije izložene Južnoj Africi jer je zbog finansijskih problema te zemlje agencija S&P snizila njen kreditni rejting u neinvesticiono područje, uz negativne izglede.