Nije uspio ni sedmi pokušaj prodaje Dite

BiH

Na javnom nadmetanju za kupovinu tuzlanske Fabrike deterdženata “Dita”, sedmom po redu, nije se pojavio niti jedan kupac, pa tako ova fabrika u stečaju još uvijek nije dobila novog vlasnika

Prva procjena vrijednosti imovine je iznosila oko 19 miliona KM, a pošto se na prethodne oglase nisu javili kupci, u sedmom krugu cijena je spuštena na oko 13,5 miliona KM, što opet nije bilo dovoljno da zainteresuje kupce, izvještava Oslobođenje.

– Najvjerovatnije se cijena neće snižavati, ali “Dita” još traži strateškog partnera i otvorena je za ponude o kojima isključivo odlučuje odbor povjerilaca u koji su uključeni predstavnici radnika, kao i banaka – rekao je Almir Bajrić, rukovodilac Ekonomsko-finansijske službe Fabrike detrdženata “Dita”.

Odbor povjerilaca “Dite” zasjedao je nakon neuspjelog javnog nadmetanja i nije određen novi datum javne prodaje ove fabrike, što je do sada bila praksa. U odboru povjerilaca, s obzirom na to da snižavanje cijene nije realno, čekaju direktnu ponudu ili neko povoljnije vrijeme za prodaju.

“Dita” trenutno zapošljava 75 radnika, svi redovno primaju plate, a uplaćuju im se i svi doprinosi. Fabrika je u stečaju od aprila 2015. godine, a u međuvremenu su obnovljena postrojenja koja omogućavaju i veću proizvodnju od one koja se trenutno obavlja. Postojeće stanje u fabrici održivo je i bez kupca, jer firma izmiruje sve obaveze, a pri tome ne stvara gubitke.