Mercator preuzima Konzum i Velpro u BiH!

Nakon svih analiza uočeno je da je Mercator prepoznatljiviji, da je imao više uspjeha i da daje sigurnost da će i u BiH nastaviti dobro poslovanje i zato se vraća u maloprodajne lance u BiH

Mercator će tako preuzeti Konzum i Velpro u BiH, saopšteno je danas nakon sastanka koji je  vanredni povjerenik Vlade Hrvatske za Agrokor Ante Ramljak održao sa ministrom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirkom Šarovićem.

– Većina proizvodnih kompanija u BiH posluje veoma stabilno. Dvije kompanije posluju s relativno dobrim, ali ne zadovoljavajućim kompanijama, to su Konzum i Velpro. Taj problem ćemo riješiti tako što ćemo vratiti brend Mercator. Mercator će preuzeti i sve dobavljače na sebe, preuzeće sve zaposlene i na taj način ćemo napraviti restrukturisanje svih obaveza za dobavljače i dati sigurnost radnicima za njihova radna mjesta – rekao je Ramljak.

Iako odluka još nije definitivno donesena, Ramljak smatra da je ovo najbolje rješenje i da se stvari razvijaju u tom pravcu.

– To je plan koji sam ja detaljnije iznio pred Vijećem ministara BiH i koji su oni pozdravili. Moram naglasiti da je ovo plan, mi još nismo donijeli definitivne odluke, na njima se još radi. Mercator ima svoj kreditni odbor koji mora prezentovati pred svojim kreditorima, a i Agrokor plan o uvođenju brenda Mercator mora prezentovati svom vjerovničkom vijeću.