Tvorac World Wide Weba dobio „kompjuterskog Nobela“

Tim Berners-Li već je dobio titulu viteza od britanske kraljice Elizabete druge, a časopis Time ga je uvrstio među 100 najvažnijih ličnosti 20. vijeka

Britanac koji je izumio WWW (World Wide Web) i zahvaljujući kojem milijarde ljudi koriste internet, danas je dobio nagradu A. M. Tjuring, kompjutersku verziju Nobelove nagrade, saopštilo je Društvo za kompjutersku tehnologiju. Nagradu A. M. Turing, prati i milion dolara koje obezbjeđuje Google, jedna od kompanija koja je imala najviše koristi od truda Bernersa-Lija da internet postane dostupniji i lako upotrebljiv.

Krajem 1980-ih, tokom svog rada u laboratoriji CERN, Ženeva u Švajcarskoj, Tim Berners-Li je kombinovanjem različitih tehnika usavršio ono što danas zovemo World Wide Web, sistem koji omogućava linkovanje, pregledanje i sortiranje svih mogućih informacija preko računara povezanih sa telekomunikacijskim sistemima. Zbog toga, on se danas naziva ocem interneta.

Iako je napustio CERN, 1989. godine je uvidio mogućnosti da se u toj instituciji, koja je bila najveće čvorište povezanih kompjutera u Evropi, spoje hipertekst i internet koji je bio u primitivnoj fazi. Sljedeće godine je u CERN-u postavio osnove www-a poslije čega je krenula i masovna upotreba interneta. Berners-Li je 1989. razmatrao kako se digitalni predmeti mogu identifikovati i provlačiti kroz softver koji može da daje i grafiku ili slike. U avgustu 1991. je pokrenuo prvi vebsajt info.cern.ch.

Pored toga što je izmislio www, Berners-Li je odlučio da ne patentira svoj izum, što je omogućilo drugim programerima da nadograđuju njegov rad, čime su nastale milijarde sajtova koje danas koristi više od tri milijarde ljudi.

Ovogodišnjom nagradom Berners-Liju obilježava se 50. godišnjica nagrade Tjuringove nagrade, nazvane po matematičaru Alenu Tjuringu čiji je revolucionarni rad na kompjuterima i vještačkoj inteligenciji pomogao u razbijanju nacističkih šifrovanih poruka tokom Drugog svjetskog rata.