Sud odlučio: Polanski ostaje u Evropi

Sudija odbio zahtjev reditelja da mu odobre povratak u SAD bez bojazni da će završiti u zatvoru

Sudija višeg suda u Los Anđelesu Skot Gordon odbio je zahtjev filmskog reditelja Romana Polanskog da mu odobre da se vrati u SAD bez bojazni da će završiti u zatvoru. Gordon je naveo da filmski autor to ne može da traži jer je on za SAD bjegunac.

Protiv Polanskog, koji živi u Francuskoj, već četiri decenije u Los Anđelesu vodi se krivični postupak po kom je optužen za silovanje djevojčice (13) u domu glumca Džek Nikolsona 1977. godine.

– Sudija Gordon odlučio je da su zahtjevi optuženog odbijeni – navodi se u dokumentu koji je izdao viši sud u Los Anđelesu.

Gordon je izjavio da Polanski nije uspio da dostavi nikakve suštinski nove dokaze ni argumente pa da ne može da garantuje da neće završiti iza rešetaka ako stupi na tlo Amerike.

Samanta Gejmer, koja je nekoliko puta izjavila da je oprostila reditelju nasilništvo, istakla je da vjeruje da je njegov egzil bila dovoljna kazna

Na suđenju u martu, advokat Polanskog Harland Braun zatražio je od Gordona da zaključi slučaj tako što će konstatovati da je Polanski svoju kaznu odslužio još 1977. godine, kada je proveo 42 dana u zatvoru čekajući na presudu. Kako je precizirao Rojters, ukoliko bi sudija to garantovao, Polanski bi se odmah vratio u SAD na izricanje presude.

Advokat Braun je dodao i da Polanski želi da ode u Kaliforniju i posjeti grob supruge Šeron Tejt, koja je ubijena u Los Anđelesu 1969. godine, i da bi to bio prvi i glavni razlog njegovog dolaska u SAD. Inače, žrtva silovanja Samanta Gejmer, koja je nekoliko puta izjavila da je oprostila reditelju, istakla je da vjeruje da je njegov egzil bila dovoljna kazna.

Francuska, u kojoj je reditelj rođen, odbijala je da ga izruči u nekoliko navrata, a Polanski nije otputovao u Los Anđeles ni 2003. da preuzme Oskara kog je osvojio za režiju filma „Pijanista”.

Reditelj, koji je uspjeh ostvario i filmovima „Kineska četvrt” i „Rozmarina beba”, privođen je po nalogu SAD i u Poljskoj i u Švajcarskoj proteklih godina, ali su obje države odbile da ga izruče SAD. (I.A.)