Pikasova slika procijenjena na 115 miliona dolara

Slika Pabla Pikasa Djevojčica sa korpom cvijeća iz 1905. procijenjena je danas na 115 miliona dolara na prvoj velikoj aukciji predmeta iz ogromne Rokfelerove kolekcije koju organizuje Kristi

Slike Kloda Monea i Anrija Matisa juče su oborile rekordne cijene djela tih umjetnika.

Djevojčicu sa korpom cvijeća od Pikasa su kupili američka kolekcionarka Gertruda Stajn i njen brat Lio, a ona je šesta na listi najskupljih Pikasovih slika.

Pablo Pikaso (1881-1973) jedini je slikar koji ima više slika prodatih za više od sto miliona dolara na aukcijama. Za sada ih je četiri.

Slika je glavni dio kolekcije koju su sakupili unuk naftnog magnata Džona Rokfelera, Dejvid Rokfeler koji je prošle godine umro i njegova žena Pegi.

Kolekcija sadrži više od 1.600 umjetničkih djela koja će ove nedjelje biti prodata kod Kristija. Očekuje se da će postići rekordne cijene, a sav prihod će otići u dobrotvorne svrhe.

Sa procijenjenom vrijednošću od 600 miliona dolara, trebalo bi da bez problema nadmaši dosadašnju rekordnu vrijednost koju je 2009. postavila kolekcija Iva Sen Lorana i Pjera Beržea kada je prodata za 484 miliona dolara.

Juče je Moneova slika Nimfe u cvijeću prodata za 84,6 miliona dolara, dok je Matisova Odaliska na magnolijama postigla cijenu od 80,7 miliona dolara.