Pad broja stečajeva kompanija u regionu Centralne i Istočne Evrope

Svijet

U 2016. godine zabilježen je pad od 6% broja insolventnih kompanija u regionu Centralne i Istočne Evrope, nakon pada od 14% u 2015. godini, navodi Coface u svom istraživanju

Ukupno, tokom prošle godine, šest od 1.000 subjekata proglašavano je nesolventnim. Ovo poboljšanje je u skladu sa povoljnim makroekonomskim okruženjem, uglavnom zbog pozitivne situacije na tržištu rada, nižih stopa nezaposlenosti i većih zarada. Uprkos tome, nesolventnost u većini zemalja i dalje ostaje iznad nivoa prije krize 2008. godine. Rumunija i Slovačka su jedine dvije zemlje koje su prijavile niže nivoe u poređenju sa 2008. godinom.

Dinamika se veoma razlikuje među 14 zemalja centralne i istočne Evrope koje su obuhvaćene ovom analizom.

Osam zemalja zabilježilo je pad stečaja u toku 2016. godine. Bugarska je pokazala najstroži pad od 35,6%, a gotovo i da nema nesolventnosti u farmaceutskom, informatičkom ili obrazovnom sektoru. Nasuprot tome, u Mađarskoj su se stečajevi više nego udvostručili u odnosu na prošlu godinu, a u Litvaniji su porasli za + 35,2%. U slučaju Mađarske, ovaj rast je uglavnom zbog velikog broja poništavanja faktičkih stečajnih postupaka (koji su bili jedva prisutni u statističkim podacima za 2015. godinu).

Na podatke iz Litvanije uticalo je “čišćenje”kompanija koje su već neko vrijeme imale nesolventnost.
Poljska je zabilježila blagi porast od 2,6% u postupcima zbog toga što su njene statistike o nesolventnosti bile pod utjecajem zakonskih promjena provedenih prošle godine kako bi se pokrile nesolventnosti i restrukturiranja preduzeća koja se suočavaju sa problemima neizvršavanja obaveza.

Među sektorima sa poteškoćama najviše je pogođen građevinski sektor, pokazalo je istraživanje.